AcasăNewsDin Siria la Bruxelles, ”Mama lui Satan”, explozibilul preferat al ISIS

Din Siria la Bruxelles, ”Mama lui Satan”, explozibilul preferat al ISIS

Cu materiale din comert, peroxidul de acetona poate fi fabricat lesne

O pudra alba, discreta si usor de fabricat. Marti, la Bruxelles, ca si la Bataclan sau in zonele de conflict din Siria, TATP, supranumit de jihadisti ”Mama lui Satan”, se dovedeste explozibilul favorit al Statului Islamic.

Cu materiale din comert, peroxidul de acetona poate fi fabricat lesne

”15 kilograme de explozibil de tip TATP, 150 de litri de acetona, 30 de litri de apa oxigenata, detonatoare, o valiza plina cu cuie si suruburi” au fost descoperite intr-un apartament al teroristilor kamikaze din Bruxelles, spunea, la o zi dupa atentatele din capitala Belgiei, procurorul federal Frederic Van Leeuw, noteaza AFP. Descoperit la sfarsitul secolului 19 de catre un chimist german, peroxidul de acetona (in englaza TATP: triacetone triperoxide) este un exploziv artizanal obtinut amestecand, in proportii precise, acetona, apa oxigenata si un acid (sulfuric, clorhidric sau nitric). Toate, produse usor de procurat din comert. Se obtine o purda formata din cristale albe, asemanator cu zaharul. Un simplu detonator provoaca o explozie ce produce o importanta degajare de gaze la temperaturi inalte. In ultimii ani, in Irak si in Siria, laboratoare, intai sumare apoi cvasi-industriale unde se fabrica TATP si alte materiale explozibile artizanale s-au multiplicat. Intr-un raport publicat in februarie, ONG Conflict Armament Research a actualizat, dupa o ancheta de 20 de luni, o retea de 51 de societati, cu sediul in 20 de tari, intre care Turcia si Rusia, Belgia sau SUA, care au furnizat (voluntar sau nu) catre ISIS componente necesare pentru fabricarea semi-industriala a explozibililor artizanali.

Odata deprinsi, va puteti fabrica bomba in bucatarie

”Contrar a ceea ce se crede, privirea unui tutorial pe internet nu este suficient”, a declarat un fost ofiter genist pentru AFP, referindu-se la fabricarea acestor dispozitive. ”Insa instructori ai ISIS nu lipsesc in Siria si in Irak, care fac cursuri practice. Odata deprinsi va puteti fabrica propriul explozibil chiar in bucatarie”, a spus acesta. Partea cea mai delicata este adaugarea acidului la amestecul de acetona si apa oxigenata, care degaja caldura, fum puternic si se pot aprinde, dar un operator atent, protejat de o simpla masca, poate reusi pana la urma.

Cu TATP erau incarcate centurile comandoului kamikaze din 13 noiembrie 2015 din Paris. Acelasi material explozibil a fost folosit, potrivit primelor informatii ale anchetei, si in atentatele din Bruxelles de marti, soldate cu moartea a 31 de persoane si ranirea altor 270, intre care multe au suferit arsuri grave. Pentru a provoca explozia TATP este necesar un detonator ale carui componente insa pot fi procurare fara probleme din comert. Ceea ce a si facut Salah Abdeslam, unul din jihadistii din 13 noiembrie de la Paris, arestat in 18 mai la Bruxelles: cu o copie a permisului de conducere, el al cumparat zece detonatoare pirotehnice de la un vanzator de material pentru focuri de artificii din regiunea pariziana, fara a trezi nici o suspiciune. ”Principala problema pe care ne-o pune TATP”, a declarat pentru AFP, unul din membri serviciilor antiteroriste franceze, este ”disponibilitatea ingredientelor”. ”Putem supraveghea vanzarile de apa oxigenata, o si facem, dar teroristii sunt suficient de precauti sa o cumpere in mici cantitati, batand zeci de farmacii. Idem pentru acetona sau acizi”. ”In timpul unui stagiu de pregatire, am petrecut o dupa amiaza fabricand explozibili artizanali, in special TATP, pe care apoi i-am testat. Este de o facilitate deconcertanta, doar cu produsele cumparate din magazine. Intr-o jumatate de ora, am fabricat explozibilul si apoi l-am detonat. Si a detonat foarte puternic”, a spus acesta.

author avatar
National
831 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger