AcasăNewsDin Rusia, cu dragoste: Oamenii lui Trump, in ancheta FBI

Din Rusia, cu dragoste: Oamenii lui Trump, in ancheta FBI

Michael Flynn, in stanga lui Putin, la un dineu la Moscova

Privirea lui Putin planeaza inca pe rezultatul alegerilor prezidentiale americane. Potrivit unor scurgeri de informatii in presa de peste ocean, serviciile de informatii US au deschis o ancheta impotiva a patru fosti si actuali colaboratori ai lui Donald Trump pentru a stabili daca au existat conexiuni ilegale intre Moscova si echipa magnatului, in campania electorala.

Michael Flynn, consilier la Casa Alba pentru siguranta nationala

Michael Flynn, in stanga lui Putin, la un dineu la Moscova

Numele lui Michael Flynn a aparut, luni in presa americana. Potrivit Wall Street Journal si CNN, FBI si alte servicii de informatii cerceteaza convorbirile telefonice intre fostul general Flynn, consilier al lui Trump, si ambasadorul Rusiei in SUA, care au avut loc in decembrie. ”Natura conversatiilor a starnit ingrijorare”, arata CNN. Rusia a cultivat o relatie cu Flynn, pe durata campaniei din SUA. Acesta a intervenit in mai multe randuri ca analist pentru postul oficial al Kremlinului, Russia Today. Si tot in mai multe randuri, s-a declarat favorabil unei colaborari cu Moscova pe scena internationala, in special cu privire la situatia din Siria. In 2015, a participat si la un dineu alaturi de Vladimir Putin.

Paul Manafort, fost director de campanie al magnatului

In aprilie 2016, in campanie, Trump s-a despartit de Corey Lewandowski pentru a-l chema pe veteranul Manafort dar, cinci luni mai tarziu, cel al carui nume era citat in Franta in scandalul politico-financiar ”afacerii Karachi” a fost inlocuit de Kellyanne Conway. Manafort este vizat si de o ancheta anticoruptie in Ucraine, unde a facut lobby pentru fostul presedinte prorus Viktor Ianukovici. Autoritatile americane sunt interesate de tranzactii financiare secrete (12 milioane de dolari cash) de care ar fi beneficiat Manafort in Ucraina, in perioada 2007-2012.

Carter Page, fost consilier apropiat de Moscova

Carter Page, pe post de analist la agentia de presa Sputnik, in 2016

Fost bancher pe Wall Street, Page a fost consilier de campanie al lui Trump in diplomatie. A lucrat trei ani in Rusia (in perioada 2004-2007) ca bancher la Merrill Lynch, si a pastrat numeroase contacte cu Moscova, unde face frecvent vizite. Anul trecut, Page descria Washingtonul drept ”o fosa septica” iar starea actuala a relatiilor ruso-americane ca ”toxice”. ”Schimbarea este absolut necesara iar SUA si Rusia trebuie sa lucreze impreuna”, a mai spus Page, cerand ”dovezi clare” celor ce au acuzat Rusia de cyberatacuri in campania electorala.

Rober Stone, legaturi cu Julian Assange

Cunostinta veche a lui Trump, Stone i-a fost consilier inca din primele zile de campanie si chiar si dupa indepartarea sa (august 2015) al continuat sa-l sustina. In 1 octombrie 2016, inainte de publicarea de catre Assange a email-urilor piratate ale directorului de campanie a lui Hillary Clinton, John Podesta, a lansat pe Twitter: ”Miercuri, Hillary e terminata,  #WikiLeaks”. Ulterior, Stomne a afirmat ca ”un prieten comun” cu Assange l-a informat ca ”ceva important se va intampla”. Mai straniu, recent, Stone a jurat ca a fost grav bolnav, fiind foarte posibil sa fie otravit cu Poloniu-agent radioactiv utilizat contra spionului rus anti-Putin, Alexandr Litvinenko in 2006. Scopul: sa fie redus la tacere, spune el, in conditiile in care, afirma Stone, exista elemente care dovedesc ca Rusia nu s-a aflat in spatele atacurilor informatice impotriva democratilor si lui Podesta. Autoritatile din SUA au acuzat oficial Rusia ca a desfasurat o operatiune pentru ”compromiterea alegerilor americane” in scopul favorizarii alegerii lui Trump. Intrebarea esentiala: Echipa lui Trump a fost la curent, sau, mai grav, au existat intelegeri cu Moscova? Luni, Sean Spicer, purtator de cuvant la Casa Alba, a declarat ca nu se stie daca presedintele ales va lasa ancheta sa mearga pana la capat, in acest stadiu. Tehnic, Trump are autoritatea sa oblige FBI sa intrerupa investigatiile. Ultimul presedinte care a incercat ceva similar a fost Richard Nixon, care a fost obligat sa demisioneze apoi, in urma afacerii Watergate…

Seful Pentagonului il contrazice pe Trump

Secretarul Apararii, James Mattis, i-a asigurat pe aliatii NATO de ”angajamentul ferm” al Washingtonului fata de Alianta, calificata drept ”depasita” de presedintele SUA. Luni, la preluarea functiei, Mattis a avut o discutie telefonica cu secrtarul general NATO, Jens Stoltenberg, in care a discutat despre ”rolul cheie” al Aliantei in securitatea transatlantica si a insistat asupra faptului ca, ”in cautarea de aliati pentru apararea valorilor comune, SUA vor incepe mereu cu Europa”. Mattis a oferit aceleasi asigurari si ministrului britanic al Apararii, Michael Fallon.

author avatar
Tudor Borcea
416 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger