AcasăNewsDin decembrie, reguli mai stricte pentru etichetarea alimentelor

Din decembrie, reguli mai stricte pentru etichetarea alimentelor

Etichetele produselor vor trebui sa contina toate informatiile necesare cumparatorilor

Producatorii romani si din celelalte state UE sunt obligati ca, din decembrie, sa schimbe etichetele produselor alimentare, pentru inscriptionare fiind acceptate numai mentiunile de sanatate aflate in lista permisa printr-un regulament adoptat la nivelul UE, anunta Ministerul Sanatatii in luna iulie.

Ce alte mentiuni de sanatate mai pot fi precizate pe etichete

Etichetele produselor vor trebui sa contina toate informatiile necesare cumparatorilor

Conform AvocatNet, pe etichetele produselor alimentare pot fi mentionate, in functie de ingredientele din acel aliment:

–         Alimente din carne sau peste: contribuie la imbunatatirea absorbtiei fierului atunci cand se consuma impreuna cu alte alimente care contin acest element.  Pentru a putea fi inscrisa, mentiunea trebuie insotita de o informare cu privire la faptul ca efectul benefic se obtine in conditiile unui consum de 50 de grame de carne sau peste impreuna cu unul sau mai multe alimente care contin fier non-heminic;

–         Apa: contribuie la mentinerea functiilor fizice si cognitive normale, dar si la reglarea temperaturii corpului. Pentru a putea fi inscrisa, mentiunea trebuie insotita de o informare cu privire la faptul ca, pentru a se obtine efectele benefice, ar trebui sa se consume cel putin doi litri de apa pe zi;

–         Guma de mestecat fara zahar: contribuie la mentinerea mineralizarii dintilor si la neutralizarea acizilor din placa dentara ;

–         Nuci:             contribuie la imbunatatirea elasticitatii vaselor de sange. Mentiunea poate fi utilizata doar pentru produsele alimentare care asigura un aport zilnic de 30 de grame de nuci;

–         Zinc: mentinerea vederii normale, protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si functionarea normala a sistemului imunitar, la procesul de diviziune celulara, etc.;

–         Calciu: contribuie la coagularea normala a  sangelui, la metabolismul energetic normal, la functionarea normala a sistemului muscular;

–         Seleniu: mentine sanatatea parului si a unghiilor, functionarea normala a sistemului imunitar si a glandei tiroide;

–         Fosfor: contribuie la metabolismul energetic normal, la functionarea normala a membranelor celulare si la mentinerea sanatatii sistemului osos si a dintilor;

–         Iod: contribuie la functia  cognitiva normala  si la functionarea normala a glandei tiroide.

Alte informatii

Potrivit AvocatNet, producatorii de alimente sunt obligati sa precizeze cantitatea neta pentru alimentele preambalate, precum si data limita de consum. Etichetele trebuie sa mai contina locul de origine sau de provenienta a alimentului, dar si o mentiune care sa permita identificarea lotului. In plus, pe etichetele alimentelor mai trebuie precizate conditiile de depozitare si cele de utilizare a produselor.

author avatar
eNational
234 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger