AcasăNewsDiferenta intre creierul femeilor si cel al barbatilor

Diferenta intre creierul femeilor si cel al barbatilor

Doamnele, impresionant de destepte

Creierul femeilor este cu trei ani mai tanar decit al barbatilor, iar acesta ar putea fi motivul pentru care ele isi mentin abilitatile cognitive mai mult timp.

Doamnele impresionant de destepte

La cercetarile oamenilor de stiinta de la Universitatea Washington au participat 84 de barbati si 121 de femei cu varste cuprinse intre 20 si 80 de ani, iar  subiectii au fost supusi unor tomografii cu emisie de pozitroni, ce au permis evaluarea fluxului de glucoza si oxigen din creier. Creierul are nevoie de glucoza, substanta utilizata pe post de “combustibil”, iar  modul in care metabolizeaza glucoza dezvaluie informatii importante despre varsta metabolica a acestui organ. Creierele femeilor participante la studiu s-au dovedit a fi mai tinere din punct de vedere metabolic prin comparatie cu cele ale subiectilor de sex masculin, se arata in Proceedings of the National Academy of Sciences. Astfel, creierele femeilor analizate erau, in medie, cu circa 3,8 ani mai tinere in comparatie cu etatea, in timp ce creierele barbatilor prezentau caracteristici conform carora aveau, in medie, cu 2,4 ani mai mult fata de varsta cronologica. “Creierul barbatilor nu imbatraneste mai rapid. Maturizarea lui are loc circa trei ani mai tarziu in comparatie cu femeile, iar aceasta diferenta se mentine pe tot parcursul vietii. Acest lucru ar putea insemna ca motivul pentru care femeile nu prezinta un declin cognitiv mai putin pronuntat la varste avansate se datoreaza creierului, care este efectiv mai tanar”, spune Manu Goyal, profesor asistent de radiologie la Facultatea de Medicina a Universitatii Washington.

author avatar
Andrei Coman
525 afisari

2 COMENTARII

  1. Asta nu explica paradoxul faptului ca desi creierul lor e mai tanar e de 10x mai matur ca al barbatilor. Declin cercetarea.

  2. Pentru ca odata cu trecerea varstei deci cu imbatranirea creierului apare si maturizarea barbatilor. Ceea ce la femei e prematura. Deci imbatranirea accelerata a creierului femeilor atesta o maturitate preprogramata datorita invitatiei la procreatie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger