AcasăNewsDialogul de la Geneva schimba aliantele mondiale

Dialogul de la Geneva schimba aliantele mondiale

Catherine Ashton l-a intrebat pe Mohamad Zarif cand va veni cu „propuneri serioase”

Dialogul inceput la Geneva intre SUA, UE si Iran, pe marginea programului nuclear, are ca rezultat imediat nu ajungerea la un acord, ci schimbarea aliantelor la nivel mondial.

Propunerile Iranului nu au fost dezvaluite oficial, insa ceea ce au aflat serviciile secrete a fost de natura a starni o seama de miscari secrete uimitoare.

Catherine Ashton l-a intrebat pe Mohamad Zarif cand va veni cu „propuneri serioase”

„Acordul va afecta relatiile Iranului cu toate natiunile”

Insusi adjunctul ministrului iranian de Externe, Abbas Araghchi, a facut o declaratie surprinzatoare: „Acordul nuclear cu puterile lumii va afecta relatiile Iranului cu toate natiunile”. Nu a detaliat. Insa serviciile secrete israeliene si arabe au aflat care au fost propunerile „confidentiale” ale Iranului: acceptarea de catre marile puteri a dreptului Iranului de a imbogati „fara limite” uraniu, de uzinele pentru apa grea si plutoniu Fordo, Natanz si Arak nu se atinge nimeni, toate sanctiunile impotriva Iranului trebuie ridicate. In schimb, Iranul accepta monitorizarea activitatilor in domeniul nuclear, dar fara inspectii neanuntate si garanteaza ca are bune intentii prin fetwa (lege islamica) data de Khamenei, care interzice producerea de arme chimice. Aceste „opinii” au determinat-o pe Catherine Ashton, sefa diplomatiei europene, sa-l intrebe omologul sau iranian, Mohamad Zarif, cand va veni cu „propunerile serioase”.

Israelul si tarile din Golf, din inamici, aliati

Prin negocierile secrete cu Iranul, SUA si-au pierdut credibilitatea. Vechii si puternicii sai aliati, Arabia Saudita, Egipt, Iordania, alte state din Golf, unele dintre care nici nu au relatii diplomatice cu statul evreu, au initiat tot felul de intalniri secrete cu Israelul. De aceea a si remarcat premierul israelian, Benjamin Netanyahu: „Statele arabe au inceput sa realizeze ca Israelul nu le este dusman si au descoperit interese comune pe fondul instabilitatii regionale!” Turcia se orienteaza spre China, de unde achizitioneaza sistemul de rachete FD-2000, trecand peste obiectiile aliatilor din NATO. Iar cu tarile arabe, China a stabilit relatii comerciale in valoare de 222 miliarde de dolari pe an, devansand SUA.

author avatar
Adina Mutar
221 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger