Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Diaconu anunta ca nu se retrage de la sefia Antifraudei: “doresc sa fiu demis”!

Diaconu anunta ca nu se retrage de la sefia Antifraudei: “doresc sa fiu demis”!

Autor:

Actualul sef al Antifraudei sustine- cu subiect si predicat- ca nu isi va da demisia din functie, in ciuda faptului ca un reprezentant al Guvernului i-a cerut acest lucru, urmare a faptului ca este urmarit penal de DNA.

 

Gelu Stefan Diaconu ANAF 238x300 Diaconu anunta ca nu se retrage de la sefia Antifraudei: doresc sa fiu demis!Asadar, in conditiile in care,dupa ce s-a aflat, in cursul zilei trecute, ca a fost pus sub acuzare de catre procurorii anticoruptie, alaturi de unul dintre cei doi vicepresedinti ai ANAF, Mihai Gogancea-Vatasoiu, in dosarul in care DNA cerere Camerei incuviintarea privind retinerea si arestarea preventiva a doi deputati- Madalin Voicu si Nicolae Paun-ministrul Finantelor, Anca Paliu Dragu, i-a cerut demisia, Gelu Diaconu explica faptul ca nu are de gand sa se retraga din functia pe care o ocupa, incepand cu aprilie 2013, in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

“Doresc sa fiu demis din functie, astfel incat la finalizarea acestui dosar cineva sa-si asume consecintele acestei masuri”, isi motiveaza Diaconu decizia.

Va prezentam in continuare, integral, comunicatul remis presei de catre seful ANAF, Gelu Diaconu:

”Dupa cum cunoasteti, ieri, mi s-au adus la cunostinta invinuirile in dosarul instrumentat de domnul procuror Doru Florin Tulus, constand intr-un pretins abuz in functie si favorizarea faptuitorului.

Mentionez faptul ca am solicitat sa fiu audiat, retinut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian.

Singura acuzatie care mi se aduce atat mie cat si vicepresedintelui ANAF este aceea ca am emis doua circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobanzile acumulate de alocatiile copiilor depuse in conturi precum si pentru persoanele realizatoare de venituri modice.

Reamintesc opiniei publice ca anomalia prevazuta in Codul Fiscal a facut ca aplicatia informatica sa trimita decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, intrucat CASS-ul se calcula la venitul minim si nu la venitul efectiv, potrivit legii.

Am aflat cu stupoare ca domnul procuror Tulus apreciaza ca am suspendat emiterea acestor decizii care vizau sute de mii de copii si persoane cu venituri modice, pentru a ajuta de fapt un grup restrans de cateva sute de persoane pentru niste sume de sute de mii de ori mai mici decat cele pe care le-ar fi platit parintii copiilor si batranii cu dividende de 2-3 lei rezultate din actiunile detinute in urma vestitei cuponiade.

In plus, reamintesc faptul ca solicitarea de remediere a acestei aberatii fiscale a venit chiar din partea prim-ministrului si a ministrului de Finante de la acea vreme.

De asemenea, reprezentati ai institutiilor care au propria Casa de Sanatate pentru Ordine Publica, Siguranta Nationala si Autoritati Judecatoresti mi-au atras atentia in mod imperativ ca, in urma emiterii acestor decizii, identitatea unora dintre angajatii acestora sa fie desconspirata, in relatia cu Fiscul.

Revenind la logica kafkiana a organului de cercetare penala, opinia public a trebuie sa stie ca acesta considera ca nu trebuia sa suspendam prin circulare emiterea deciziilor de impunere pentru sute de mii de copii si persoane cu venituri modice intrucat nu exista un temei legal, facand totodata o banala confuzie in ce priveste diferenta dintre suspendare emiterii unui titlu de creanta si anularea unei creante bugetare, apanaj al initiativelor legislative ale MFP si ale Guvernului.

Si, pentru ca absurdul nu se opreste aici, informez pe aceasta cale opinia publica ca Directia Antifrauda  a sprijinit in mod activ DNA exact in instrumentarea dosarului privind fraudarea fondurile europene, de catre aceasta grupare.

Totodata, trebuie stiut si faptul ca in aceeasi perioada exista pe procedura de avizare in MFP, care are drept de initiativa legislativa si nu ANAF, asa cum eronat apare in comunicatul DNA, trei proiecte de acte normative care aveau sa rezolve aceasta anomalie fiscala.

Subliniez faptul ca in tot acest timp nu am avut niciun fel contact cu persoanele din grupul infractional vizat de procurori.

Astazi, si in zilele urmatoare, lucrez impreuna cu echipa ANAF la intocmirea unui memoriu cu toate documentele anexate pe care-l vom depune parchetului si pe care il vom face public.

In ce priveste solicitarea doamnei ministru Dragu de a imi prezenta demisia, precizez ca nu ii voi da curs intrucat doresc sa fiu demis din functie, astfel incat la finalizarea acestui dosar cineva sa-si asume consecintele acestei masuri.

Atrag atentia tuturor factorilor de decizie, informand totodata cetatenii, ca ANAF se afla in mijlocul unei perioade critice a existentei sale, fiind institutia careia i se datoreaza in proportie de peste 70% relaxarea fiscala si stabilitatea macrobugetara a statului roman.

Actiunile unui procuror conduc la destabilizarea unei institutii vitale pentru statul roman care trebuie sa finalizeze urmatoarele actiuni, in aceasta perioada:

– reasezarea portofoliului de administrare in zona contribuabililor mari si mijlocii care aduc peste 72% din colectarea veniturilor;

– reasezarea personalului pe functii de conducere si executie;

– stabilizarea infrastructurii IT din domeniul fiscal si vamal, aflata la limita colapsului, pana la finalizarea proiectului de modernizare desfasurat cu Banca Mondiala, urmand sa fie luate decizii majore referitoare la rezolvarea acestei situatii;

– operationalizarea la capacitate maxima, dupa inventarierea celor 18.000 de hotarari judecatoresti penale de pus in aplicare, a noii structuri de executari silite cazuri speciale, pentru a rezolva o problema intens dezbatuta;

– mentinerea presiunii pe cresterea conformarii fiscale, prin derularea si programarea actiunilor Directiei Antifrauda, in domeniile stabilite in strategia asumata de mine si echipa de conducere;

Consider ca este inacceptabil ca, fie din rea credinta, nestiinta sau exces de zel, ale uneia sau mai multor persoane, o institutie de importanta ANAF sa poata fi destabilizata, punand in pericol tinta de deficit structural si intreaga securitate economica a Romaniei.

Cu toate acestea, tocmai pentru ca nu confund institutiile cu oamenii, si nici pe mine cu ANAF, am incredere ca CSM si DNA vor urmari cu atentie deosebita rezolvarea cu celeritate si in deplina legalitate a dosarului in care am fost implicat intr-o maniera ce poate fi asimilata unui adevarat abuz.” – Gelu Stefan Diaconu, presedinte ANAF.

Cititi si: Seful ANAF, pus sub acuzare: Gelu Diaconu, la Staborul DNA

Va reamintim, totodata, faptul ca procurorii DNA il suspecteaza pe Diaconu de favorizarea faptuitorului si abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Mai precis, in comunicatul prin care se anunta faptul ca Diaconu este urmarit penal in dosarul lui Voicu si Paun, procurorii mentionau si urmatoarele aspecte: “ca urmare a demersurilor initiate de deputatul Paun Nicolae si mijlocite de deputatul Madalin Voicu, presedintele A.N.A.F. Diaconu Gelu – Stefan, impreuna cu vicepresedintele A.N.A.F., Gogancea-Vatasoiu Mihai au emis circularele nr. 10/07.01.2015 si A-PRS1391/08.05.2015. Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin conventii civile la Asociatia Partida Romilor si notificate de catre organele fiscale ca figureaza cu debite restante aferente contributiei de asigurari de sanatate pentru anul 2012, de la plata acelor contributii. De asemenea, organele competente erau notificate ca acele persoane nu aveau aceasta obligatie de plata.
Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 21-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!