AcasăNewsDezvaluiri soc: Operativilor CIA din Benghazi nu li s-a permis sa-l ajute...

Dezvaluiri soc: Operativilor CIA din Benghazi nu li s-a permis sa-l ajute pe ambasadorul SUA!

Obama si generalul Carter Ham, seful AFRICOM, au considerat ca era prea riscant sa-si apere oamenii

Operativii CIA din Benghazi au cerut de trei ori permisiunea sa intervina cand a fost atacat Consulatul unde se afla ambasadorul Chris Stevens, dar nu li s-a permis.

Obama si generalul Carter Ham, seful AFRICOM, au considerat ca era prea riscant sa-si apere oamenii

Dezvaluirile vin dupa ce CIA a fost acuzata ca nu a actionat pentru salvarea diplomatilor, desi avea o multime de agenti in teren.

„Stand down”

Insurgentii au dat o grea lovitura Americii prin atacul din Benghazi

Mai mult decat atat, cand complexul in care isi desfasurau activitatea agentii CIA a fost atacat, li s-a refuzat ajutorul militar cerut, desi doua echipe antitero se aflau la doar doua ore departare, la baza americana Sigonella din Italia. Pe toata durata atacului, timp de sase ore, a existat o permanenta comunicare intre operativii CIA din Benghazi si cartierul general al Armatei americane. Atacul insurgentilor, care a dus la moartea ambasadorului si a altor trei  americani, a inceput la 9.40. Tyrone Woods, fost SEAL, care acum facea parte din echipa CIA, a cerut permisiunea sa se duca sa ajute la evacuarea personalului diplomatic, dar ordinul de la „comenduire” suna implacabil:„Stand down!” A nesocotit ordinul si a plecat impreuna cu alti doi operativi. Au ajutat la evacuarea cladirii principale a Consulatului, care deja era in flacari, insa nu l-au putut localiza pe ambasador si s-au intors la baza lor.

„Au stat si s-au uitat cum mor”

Aceasta a fost atacata la miezul noptii. Operativii CIA au cerut ajutor de la Sigonella. Comandourile antitero asteptau doar semnalul de plecare catre Benghazi, care n-a mai venit. A fost trimisa o echipa de interventie rapida din Tripoli, dar nici aceasta n-a intervenit. Woods si alt militar, Glen Doherty, au murit in explozia unui obuz, la 4.a.m., la o ora dupa ce sosise echipa din Tripoli. Un operativ CIA, catarat pe acoperis, a reusit sa insemneze cu laser locul de unde actiona un insurgent inarmat cu lansator de rachete. Operativul CIA a cerut un atac al dronei care era deasupra teatrului de operatiuni sau al unui avion Specter. Nimic! „Au stat si s-au uitat cum mor”, a declarat pentru CBC un fost comandant CIA, Gary Berntsen.

author avatar
Adina Mutar
520 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger