AcasăNewsDeutche Welle: "Romania sa lase balta FMI!"

Deutche Welle: „Romania sa lase balta FMI!”

Inteleptii FMI ne-au asigurat ca ne vor imprumuta ori de cate ori vom avea – sau nu - nevoie

Analistii germani sustin ca daca Romania nu va obtine o prelungire a acordului cu FMI nu e o catastrofa, deoarece tara noastra se poate imprumuta ieftin de pe pietele internationale. Deutsche Welle ne recomanda chiar o distantare clara de FMI.

Inteleptii FMI ne-au asigurat ca ne vor imprumuta ori de cate ori vom avea – sau nu - nevoie

Analistii de la Deutsche Welle considera ca, de fapt, cu cateva exceptii, nu se poate spune ca relatia Romaniei cu FMI a avut vreun efect benefic important, dimpotriva. Fondul a cerut insistent ca marile companii de stat sa fie privatizate, deoarece produc doar „gauri” in economia nationala si la bugetul statului. La prima analiza asa si este, dar daca luam in considerare, de pilda, privatizarea Petrom –cu tot cu petrolul si gazele aferente titeiului din subsolul Romaniei ! – poate ca aceasta nu a fost o idee tocmai buna. Nu de alta, dar redeventa (taxa platita de OMV pentru utilizarea discretionara a resurselor tarii), care este si asa foarte mica, intre 3% si 14%, se aplica la o valoare a titeiului din anul privatizarii, respectiv de sub 30 de dolari/baril (acum este de aproximativ 100 de dolari/baril). Iar aceasta situatie va dura pana in 2014 inclusiv. Deci FMI nu are dreptate intotdeauna in privinta privatizarilor.

Credibilitate pe plan international

Pe de alta parte, Romania a reusit, fara ajutorul FMI, sa atraga miliarde de dolari si de lei de pe pietele internationale si pe plan intern, la dobanzi relativ mici (circa 5% pe an) la titlurile de stat emise pe cinci-zece ani. Acest lucru denota ca puteam trai si fara imprumutul de zece miliarde de euro, acordat cu marinimie in 2009 de FMI, pentru care avem de platit peste 13 miliarde de euro (din care aproape sase miliarde inca din acest an). „Romania chiar ar avea nevoie de o buna bucata de timp fara tutela FMI, in care sa reinvete a gandi singura si cu sentimentul intreg al responsabilitatii”, au concluzionat analistii Deutsche Welle.

author avatar
Arpad Dobre
150 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger