AcasăNewsDenuclearizarea Coreii costa 20 de miliarde $!

Denuclearizarea Coreii costa 20 de miliarde $!

Cu mai putin de o saptamana ramasa pana la istoricul summit Coreea de Nord – SUA, asiaticii sunt nerabdatori sa afle ce-i asteapta dupa aceasta intrevedere. O mica parte din „surpriza” ce li se pregateste a fost dezvaluita de mass-media, iar socul este urias, sustin jurnalistii din regiune.

Numerosi experti in controlul armelor estimeaza ca denuclearizarea Coreii de Nord reprezinta un proces de durata, „ce se poate incheia in 10 ani”! Iar daca Donald Trump si Kim Jong-un ajung la un acord in privinta denuclearizarii totale a Phenianului, atunci costul acestei operatiuni atat de asteptate va atinge foarte usor pragul de 20 de miliarde de dolari.

Daryl Kimball este director executiv in cadrul unei organizatii non-guvernamentale din Washington si expert in politica militara. Punctul lui de vedere anunta ca urmeaza un adevarat tsunami financiar pentru Asia de Sud-Est. Inaintea summit-ului din 12 iunie, Kimball avertizeaza: „Munca grea nici nu a inceput, va fi nevoie de un urias efort din partea SUA, a Japoniei, Coreii de Sud si Chinei; un efort mai ales financiar. Vorbim despre un proces de lunga durata”.

Kim a ajuns la 80 de focoase

Se banuieste ca in Coreea de Nord exista undeva intre 20 si 80 de focoase nucleare, plus sute, daca nu chiar mii de rachete balistice ce pot fi lansate de pe dizpozitive mobile. In ultimii ani, regimul lui Kim Jong-un a testat si cateva submarine lansatoare de astfel de rachete balistice.

Cu un asemenea arsenal nuclear, nu-i de mirare ca intreaga operatiune de „curatire” a Coreii de Nord se va ridica la pretul de 20 de miliarde de dolari. Si cine credeti ca o sa achite nota de plata? Evident ca nu SUA, doar Donald Trump este, inainte de orice, un businessman, el ia bani, nu da. Cu alte cuvinte, presedintele Americii va taia factura, dar altcineva o va achita. Iar altcineva inseamna Japonia si Coreea de Sud, zic strategii de la Washington.

author avatar
Cristina Elvira
239 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger