Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Declaratia 600, cosmar pe toate planurile

Declaratia 600, cosmar pe toate planurile

Autor:

In circa 10 zile,  peste 200 de mii de romani se vor calca in picioare ca sa depuna controversata declaratie 600. Din aceste declaratii, ANAF va afla cine va face, in 2018, venituri mai mari de 22.800 de lei. Atentie, insa, vei plati raportat la cat ai incasat in 2017, chiar daca, in 2018, vei face mai putini bani.

 

cozi Declaratia 600, cosmar pe toate planurile

Declaraţia 600 îi are în vizor pe românii care practică profesiuni liberale precum medici, pieţari, actori, jurnalişti, scriitori, mici producători agricoli, avocaţi, notari, mediatori, arendatori sau proprietari de imobile închiriate

Declaratia 600 ne spune ca, in cazul profesiilor liberale, romanii  vor plati si contributii de Sanatate in cuantum de 10% din venit (dar daca venitul depaseste 1.900 de lei pe luna, atunci plateste 190 de lei pe luna, indiferent cu cat depaseste plafonul minim) dar si de pensii (25% dintr-o suma aleasa, dar nu mai mica de 1.900 de lei). Chiar daca persoanele respective au statutul de salariat la o companie, respectiv au carte de munca si cotizeaza deja la pensii si sanatate, daca au venituri din activitati independente si chirii care depasesc plafonul de 1.900 de lei pe luna, atunci depun declaratia si au obligatia de plata in plus fata de ce cotizeaza cu salariul. Pentru chirii, dividende, arenda nu se platesc contributiile la pensii, se plateste doar contributia de Sanatate. Cei care au luat bani din contracte pe drepturi de autor, chiar daca in 2018 nu mai incaseaza vreun ban din acel contract/contracte, vor plati contributii de sanatate si pensii raportat la cat au castigat in 2017, sau la salariul minim. Practic, sunt obligati sa aleaga o suma la care sa plateasca contributii, chiar daca nu mai incaseaza acesti bani in 2018. Peste toate acestea, trebuie sa ai si nervii tari pentru ca depunerea declaratiei, asa cum ne-am obisnuit, este o adevarata corvoada.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 25-04-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!