AcasăNewsDecizie. CCR a admis sesizarea in privinta completurilor de 5 judecatori

Decizie. CCR a admis sesizarea in privinta completurilor de 5 judecatori

ULTIMA ORĂ: Decizia instanței în privința pelerinajului de Sf. Andrei

Curtea Constitutionala a admis sesizarea venita din directia Guvernului, mai exact a premierului, constatand ca exista un conflict de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte, in privinta completurilor de cinci magistrati de la Inalta Curte.

UPDATE: Din directia CCR s-au oferit, prin intermediul unui comunicat de presa, mai multe detalii cu privire la hotararea pronuntata miercuri, in privinta conflictului constitutional „determinat de refuzul explicit al acestei din urma autoritati publice (Inalta Curte de Casatie si Justitie-n.n) de a aplica o lege adoptata de Parlament, si substituirea in acest mod, implicit, autoritatii legiuitoare, cerere formulata de prim-ministrul Guvernului Romaniei”, pe care le prezentam in cele ce urmeaza:

„Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi:

 

  1. A admis sesizarea formulata de prim-ministrul Guvernului Romaniei si a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament, pe de o parte, si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, generat de hotararile Colegiului de conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, incepand cu Hotararea nr.3/2014, potrivit carora au fost desemnati prin tragere la sorti doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecatori, contrar celor prevazute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr.255/2013.

 

  1. Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza a proceda de indata la desemnarea prin tragere la sorti a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecatori, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr.207/2018.

 

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, prim-ministrului, Senatului, Camerei Deputatilor si Inaltei Curti de Casatie si Justitie si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.”

–––––––-

Hotararea vine pe fondul dezbaterii, in cursul sedintei de miercuri, a demersului pe care premierul Dancila l-a formulat luna trecuta, mai exact a cererii de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie. Hotararea CCR a fost luata cu majoritate de voturi. Si presupune ca la Inalta Curte, in speta la instanta suprema, completurile de cinci judecatori vor trebui stabilite in intregime prin tragere la sorti, aplicandu-se noile prevederi ale Legii 304/2004, diferite de cele ale legislatiei anterioare, care prevedeau ca doar patru judecatori trebuie trasi la sorti. ICCJ stabilise ca masura tragerii la sorti a tuturor membrilor completurilor de cinci avea sa fie aplicata de la anul.

Amintim ca Executivul a fost reprezentant la sedinta de miercuri de catre secretarul general al Guvernului, Toni Grebla, fost judecator CCR, in timp ce Inalta Curte a fost reprezentata chiar de catre presedinta Cristina Tarcea.

116 afisari

1 COMENTARIU

  1. Este OARE poporul roman un popor de sinucigasi…???
    Numai o REVOLTA POPULARA GENERALA ca in Coreea de Sud intreprinsa in anii ’90 mai poate NORMALIZA viata publica si cea sociala din Ro.
    Atunci sud – coreenii au optat, luptat si infaptuit o republica prezidentiala.
    I-au condamnat prin JUDECARE PUBLICA pe POLITICIENII, GUVERNANTII, DEMNITARII si pe cei cu FUNCTII PUBLICE vinovati de MAREA CORUPTIE intretinuta de acestia cateva decenii. Totodata au dispus si confiscarea averii acestora pana la rude de gradul doi.
    De atunci gradul de fericire al poporului sud-coreean creste constant. HAIDETI ROMANI la REVOLTA POPULARA GENERALA cat mai avem oportunitatea necesara, adica cat mai avem si noi romanii TARA, sa inlocuim HAZNAUA sau TROACA POLITICA din Ro PLINA de ZOI, LATURI , GUNOAIE si REZIDUURI UMANE cu ELITE adevarate ,progresiste, NATURALE si DEMNITATI umane de CARACTER si cu HAR DUMNEZEESC si de VOLUNTARIAT care sa aduca fericirea mult asteptata de secole si BINE meritata poporului roman.
    Ro din 1990 este capturata de MAFIOTI, BANDITI, TALHARI, DERBEDEI, etc si trebuie recuperata daca mai putem si cat mai avem ce.
    Numai o diagnosticare profunda si riguroasa a cauzelor nocive, toxice existente in calea PROGRESULUI NATIEI ROMANE ne va conduce la ELABORAREA unor STRATEGII si PROGRAME eficiente DE DEZVOLTARE in interes general-national.
    UNDE SUNTETI VOI ADEVAR si DREPTATE PODOABE SFINTE ALE EXISTENTEI UMANITATII PENTRU CA OCHII ROMANILOR PLANSI si TRISTI DE VECURI VOR SA VA VADA…???…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger