AcasăNewsDe unde are bani Kim de bombe

De unde are bani Kim de bombe

Trandafirii înfloresc spontan în mâinile Marelui Cârmaci, un dictator de mare sensibilitate nucleară

Cea mai sanctionata tara din lume si cea mai saraca putere nucleara pare sa scoata bani din pamant si iarba verde pentru programul sau atomic. Cum rezolva Phenianul urmatoare ecuatie: Dezvoltarea unei bombe H, instalabila pe o racheta balistica, in timp ce nord-coreenii sufera de foame?

Trandafirii<br >înfloresc<br >spontan în<br >mâinile<br >Marelui<br >Cârmaci un<br >dictator de<br >mare<br >sensibilitate<br >nucleară

Altadata dependenta de URSS si izolata, via ideile ciuce ale regimului dinastiei Kim, Coreea de Nord continua sa capteze miliarde de dolari anual din schimburi comerciale perfect legale. In 2015, exporturile tarii erau de 2,8 miliarde de dolari (mai ales carbune si textile). Franta, care nu are relatii diplomatice cu Phenianul, este principalul client european, dezvaluie Nouvel Observateur. L

Capitala a fost scoasă să sărbătorească recentul test nuclear

a un nivel ”limitat” accepta autoritatile franceze: 10 milioane de euro, in principal aparate mecanice si electrice, plastic si cauciuc (sanctiunile adoptate de ONU luna trecuta vizeaza in principal exporturile nord-coreene de fier si carbune).

Autobuzele cu savanti aplaudate de oamenii muncii

Luna trecuta, China (destinatarul a 80% din exporturile Phenianului) a suspendat importurile de fier, minerale si resurse piscicole. Dar Phenianul poate vinde perfect legat zeci de alte cat egorii de marfuri in intreaga lume: textile, ulei de soia, nisip, pietris, produse chimice. Apoi, ajutoarele umanitare. In total , Comisia Europeana a investit peste 135 de milioane de euro de ajutoare umanitare pentru Coreea de Nord, in perioada 1995-2015, tara fiind lovita de foamete si seceta ca urmare a politicii ”intelepte” a Partidului. Plus de asta, dupa episodul Irak,ONU se fereste sa admita un embargo total asupra unei tari. ”Nimeni nu vrea sa fie facut responsabil de o noua foamete”, noteaza Go Myong-Hyun, analist la think-tank-ul sud-coreean Asan Institute for Policy Studies.

O diaspora de sclavi

Printre masurile pe care Washington vrea sa le prezinte la ONU figureaza si trimiterea in tara de origine a expatilor nord-coreeni, o alta sursa de bani.

Artificii pe burta goala

In 2016, peste 60.000 de muncitori nord-coreeni, ale caror salarii se varsau direct catre entitati controlate de regimul de la Phenian, erau inregistrati in strainatate. Acesti muncitor low-cost sunt prezenti mai ales in China, Rusia si Orientul Mijlociu, pe santiere de constructii, uzine textile sau exploatari forestiere. Inchisa in 2016, zona industriale din Kaesong, langa frontiera sud-coreeana, angaja 50.000 de lucratori din Nord in diverse intreprinderi sud-coreene. Salariile lor erau confiscate evident de Phenian. 6000 de nord-coreeni vor lucra in tarile din Golf. Printre ei, 2000 in Qatar, pe santierele Cupei Mondiale la fotbal. Dintr-un salariu (oficial) de 1000 de dolari, ei nu vor primi decat 20%. Restul, in buzunarele regimului si impartit cu angajatorii.

Nord coreenii sunt exploatati la sange pentru casieria partidului

Dificil  de estimat veniturile pe care le aduce aceasta diaspora dictatorului Kim Jong-un. Un raport ONU evoca, in 2015, sume intre 1,2 miliarde si 2,3 miliarde de dolari anual.

Trafic si cybercriminalitate

Asa cum arata si un documentar BBC, Coreea de Nord a devenit o tara experta in a disimula anumite schimburi comerciale. Spre exemplu, Phenianul se ascundea in spatele societatii Glocom care vinde arme in Africa, Orientul Mijlociu si Asia de Sud-Est. Sau: ”O companie de asigurari nord-coreeana a putut sa opereze in Regatul Unit pentru ca o masina a lui Kim Jong-un sa fie blindata in SUA, inainte de a fi exportata fara ca vama americana sa fie la curent”, a declarat Andrea Berger, expert in securitate pentru think-tank-ul britanic RUSI.

O întreagă armată de supuși merge pe sârmă pentru a scoate dolari pentru liderul dinastiei Kim

Insa o organizatie guvernamentala secreta, Divizia 39, ar fi special dedicata pentru a-i alimenta buzunarele si fantasmele lui Kim Jong-un. Este acuzata ca participa activ la trafic de droguri (medicamente false, heroina si amfetamine), de armament, contrafaceri, inclusiv bancnote false. Acest trafic ar putea aduce 100 de milioane de dolari pe an, potrivit lui Go Myong-Hyun.

Grupul Lazarul serveste partidul

Si mai opaca, activitatea cybercriminala asigura venituri constante clanului Kim, care a angajat sute de hackeri pentru programe de raketing online si site-uri de jocuri ilegale. In mai, Google si experti ai societatii de securitate informatica Kaspersky au identificat in virusul planetar WannaCry linii de cod deja reperate in programele realizate de Lazarus Groupe aflat in legatura cu agentiile de informatii ale regimului nord-coreean. La inceputul lui 2016, piratii informatici ai Lazarul au orchestrat uriasul atac cibernetic de la banca centrala din Bangladesh, soldat cu furtul a 81 milioane de dolari. Potrivit Korea Institute of Liberal Democracy, aceste activitati de cybercriminalitate genereaza venituri anuale de peste 800 milioane de dolari.

Bune si coarnele de rinocer

Un busines banos si el la care s-au pretat, direct instruiti de Phenian, ambasadori nord-coreeni din Africa australa. Spre exemplu, in mai 2015, Park Chol-jun, atasat al ambasadei nord-coreene din Pretoria, a fost arestat in Mozambic, purtand o ”centura” de 100.000 de dolari si 4,5 kg de corn de rinocer in valiza. Cumparat la pretul de 30.000 euro kilogramul pe piata neagra, in special de chinezi, cornul de rinocer este consumat sub forma de pudra pentru pretinsele sale peroprietati anticanceroase si afrodisiace. Din 29 de incidente cu privire la traficul de corn de rinocer si de fildes, ce au compromis diplomati in ultimii 30 de ani, 16 au implicat nord-coreeni.

Cantarea atomica

Intre timp, Coreea de Nord a organizat uriase ceremonii in omagiul ”oamenilor de stiinta” care au realizat cel mai puternic test nuclear. Partidul i-a scos pe locuitorii Phenianului in strada, i-a incolonat pe trotuare si i-a pus sa aplaude autobuzele imbarcate cu specialistii programului nuclear. Zeci de mii de persoane au umplut piata Kim Ir sen pentru a ”saluta munca lor”. Agentia de presa oficiala KCNA a elogiat ”testul nuclear reusit al unei bombe cu hidrogen”. In timpul adunarilor, oratorii au explicat ca armata nord-coreeana ”va pune capat imperialistilor americani care sunt asemanatori gangsterilor, gratie unor lovituri fara mila, in caz ca ei si hoardele de tradatori vor declansa un razboi”. Deocamdata, nici un guvern strain nu a confirmat ca bomba detonata de Phenian prezinta caracteristicile unei bombe cu hidrogen. Coreea de Sud a estimat puterea exploziei la 50 de kilotone, site-ul specializat 38North de Washington a evocat 100 kilotone iar Japonia a vorbit de 120 kilotone. Insa toata lumea a cazut de acord ca bomba lui Kim a fost mai puternica decat cea lansata la Hiroshima, in 1945 de americani (15 kilotone).

author avatar
Tudor Borcea
1.969 afisari

3 COMENTARII

  1. In spatele acestei vietuitoare,denumit si dictator al nord-coreenilor,se afla doua superputeri mondiale:Rusia si,mai ales,China.Fara ajutorul acestora regimul maciucelor nu reusea sa reziste si nici sa produca arme nucleare.COREEA DE NORD ESTE DE FAPT O PROBLEMA REALIZATA IN INTREGIME DE CELE DOUA SUPERPUTERI MILITARE PENTRU A DA DE LUCRU AMERICANILOR CA NU CUMVA SA SE PLICTISEASCA IN ACTIVITATEA lor DE stapanire si CONDUCERRE A APROPE INTREGII LUMI.Aceste stari de lucruri s-au observat inca din 1950 de la declansarea razboiului coreean,inceput de comunistii nord-coreeni,bineanteles cu sprijinul urss,prin armament,si al Chinei,prin voluntari,cica,sa sprijine pe fratii lor comunisti.In prezent,situatia se prezinta la fel,cu evolutiile de rigoare ce au avut loc dupa 60 si ceva de ani.

  2. Fi-v-ar ” think-tank”-urile ale dracu, căcăcioși sclifosiți! Nu puteți, bă, să vă exprimați în românește? Papagalilor! Provocați vomă. Huo! :))

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger