AcasăNewsDe ce un european la sefia FMI

De ce un european la sefia FMI

Echipa de directori ai FMI merge pe profilul de merit al viitorului sef al FMI, dar si pe intelegere

Echipa de directori ai FMI a lansat demersurile pentru alegerea unui nou director general. Analistii asiatici cred ca acesta va fi european, prin „traditie”.

Echipa de directori ai FMI merge pe profilul de merit al viitorului sef al FMI, dar si pe intelegere

Decanul Consiliului Executiv al FMI, Shakour Shaalan, a subliniat ca alegerea se va desfasura conform procedurii aprobate de echipa de directori FMI. Nominalizarile pentru ocuparea pozitiei de director general vor fi facute in perioada 23 mai – 10 iunie. In cazul in care vor fi mai mult de trei nominalizari, numele candidatilor vor ramane secrete, pana ce echipa de directori ai FMI va reduce lista la trei candidati, luand in considerare profilul profesional al acestora, fara a exista preferinte de ordin „geografic”. Desi decizia mentinerii candidatilor pe lista poate fi luata cu majoritate de voturi, obiectivul este ca lista scurta sa fie adoptata prin consens si se va baza pe sprijinul primit din partea directorilor Fondului, avand in vederea ponderea de vot in cadrul FMI.

Ponderea de vot decide!

Analistii asiatici se asteapta ca in urmatorul termen, la sefia FMI sa fie tot un european, mergand pe aceeasi intelegere care dainuie de 67 de ani, de la infiintarea FMI. Adica, seful Bancii Mondiale sa fie un american, iar cel al FMI un european. Desi China, India si Africa de Sud ar fi indreptatite sa fie luate in seama, conform principiului anuntat de G20 (grupul tarilor cele mai dezvoltate) in 2009, conform caruia „sefii institutiilor financiare internationale vor fi alesi pe criterii de competenta, intr-un mod transparent, deschis”. China, India si Africa de Sud sunt tari cu economii care au cunoscut un avant impresionant in ultii ani, ceea ce le califica sa lupte pentru sefia FMI. Dar SUA au 16, 8 la suta din voturi, Franta, Germania, Italia, Spania, Olanda si Marea Britanie detin in comun 22,03 din voturi, Canada 2,57, Japonia 6,28, deci numai acesti aliati traditionali depasesc 50 la suta. Cum atat dolarul, cat si „zona euro” nu se simt prea bine, alianta si intelegerea vor ramane in picioare.

„Ce cur misto ai”

Dominique Strauss-Kahn este „marul discordiei” in FMI. Mai avea un an de mandat, dar arestarea sa l-a obligat sa-si dea demisia de onoare. Socialistii lui au avansat si ipoteza ca este victima unui complot, menit sa schimbe politicile fiscale ale FMI in Europa, prin alegerea unui sef care sa nu fie european. Pana la complotul ocultelor financiare, a mai iesit una la iveala. O stewardesa de pe cursa Air France a dezvaluit ca ultimele cuvinte ale lui DSK inainte de a fi saltat de polistii americani i-au fost adresate ei. „Ce cur misto ai”, i-a zis ex-seful FMI.

author avatar
Adina Mutar
105 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger