AcasăNewsDe ce foloseste ISIS modele noi Toyota 4x4?

De ce foloseste ISIS modele noi Toyota 4×4?

Trezoreria SUA vrea sa stie cum reuseste Statul lslamic sa-si reinnoiasca constant parcul auto

Autoritatile americane au cerut fabricantului Toyota sa explice pentru ce gruparea terorista Statul Islamic dispune de sute de  masini de teren, de ultima generatie, in special modele Land Cruiser si Hilux.

Trezoreria SUA vrea sa stie cum reuseste Statul lslamic sa-si reinnoiasca constant parcul auto

In imaginile filmate in Siria, Libia si in Irak combatantii ISIS isi fac deseori aparitia la bordul unor masini de teren Toyota de ultima generatie, majoritatea dotate cu mitraliere grele. Constructorul japonez nu a reusit sa identifice canalele de livrare a acestor autovehicule, in conditiile in care exporturile oficiale Toyota in Siria au fost suspendate acum trei ani, relateaza Reuters. Fabricantul neaga insa orice implicare in livrarea produselor sale catre teroristi. Purtatorul de cuvant al Toyota, Ed Lewis, a explicat ca firma a informat deja autoritatile americane cu privire la toata distributia de automobile in tarile din regiune. Lewis a mentionat ca Toyota nu poate urmari vehicule care au fost furate sau cumparate si apoi revandute intermediarilor, subliniind ca numeroasele modele Hilux si Land Cruiser ce apar in materialele jihadiste nu sunt, totusi ”ultimele versiuni” ale gamei. Prezenta in cele trei tari a unor modele Toyota de fabricatie recenta sau noi a atras inca de anul trecut atentia mass-media internationala. Potrivit acesteia, ISIS are mai multe metode sa-si reinnoiasca regulat parcul auto. Anul trecut, presa turceasca a aratat ca ISIS, cu cumplicitatea unor comercianti turci, au reusit sa transporte cel putin 5.000 de masini in Siria vecina. Pe de alta parte, Statul Islamic a reusit sa puna mana, in Irak si pe 2.300 de vehicule americane Humvee, dupa ce a preluat controlul asupra orasului Mossul, informeaza Sputnik.

Toyota: Este imposibil sa controlam toate filierele

Constructorul japonez a informat, ieri, ca va acorda toata sustinerea anchetei demarate de autoritatile americane, reactionand dupa ce postul ABC News a informat, miercuri, ca departamentul Trezoreriei SUA a contactat Toyota cu privire la utilizarea de catre ISIS a autovehiculelor Toyota, noteaza AFP. ”Sustinem ancheta departamentului Trezoreriei americane, care se fixeaza asupra lanturilor de aprovizionare internationale si asupra fluxului de capital si pietelor din Orientul Mijlociu. Toyota are o politica stricta care consta in interzicerea vanzarii de vehicule cumparatorilor care le-ar putea utiliza sau modifica in scopul activitatilor paramilitare sau teroriste”, se arata in comunicatul gigantului auto din Nagoya. ”Am stabilit procedurile (…) in scopul de a impiedica ca produsele noastre sa fie deturnate in vederea unei utilizari militare neautorizate”, ”dar este imposibil pentru un fabricant sa controleze filierele indirecte sau ilegale prin intermediul carora autovehiculele noastre pot ajunge in maini nedorite”, a adaugat Toyota, care a vandut anul trecut in Orientul Mijlociu peste 820.000 de masini.

ISIS a executat 70 de sunniti irakieni

Un nou masacru a fost inregistrat in provincia irakiana Al-Anbar, unde 70 de sunniti au fost impuscati de combatantii Daesh, informeaza Russia Today. Victimele apartineau tribului sunnit Albu Nimr, cunoscut pentru opozitia sa fata de gruparea terorista. Potrivit lui Naim Gaoud, liderul tribului Albu Nimr, persoanele executate erau parinti si frati ai membrilor politiei, armatei si ai combatantilor tribali care lupta contra ISIS.

author avatar
Tudor Borcea
1.002 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger