AcasăNewsUPDATE. De ce e razboi in sanatate: FMI cere mai putine internari

UPDATE. De ce e razboi in sanatate: FMI cere mai putine internari

UPDATE: 17.07 – Internarile se vor face ca pana acum! Ministerul Sanatatii va scoate criteriile de internare draconice din proiectul propus de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Hotararea a fost luata dupa o intalnire in trei, la Palatul Victoria, intre ministrul sanatatii, presedintele CNAS si premierul Emil Boc.

………………………………………………………………….

Prin scrisoarea de intenţie convenită în noiembrie cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul s-a angajat ca în acest an să reduca numărul de internări în spitale cu 10% fata de anul trecut şi să revizuiască, cu asistenţa Băncii Mondiale, pachetul de beneficii asigurate de stat în sistemul medical, astfel încât să nu mai fie acoperite servicii de sănătate costisitoare şi care nu sunt esenţiale. De aici s-a iscat razboiul dintre Ministerul sanatatii si CNAS

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, declara că nu va aproba criteriile de internare propuse de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), deoarece există un ordin al MS din 2007 care funcţionează foarte bine. „Nu văd de ce să modificăm aceste regului. De ce un bolnav cu febră 38 să aştepte trei sau cinci zile până când să fie internat. Cred că medicul este cel care trebuie să decidă dacă este un caz de urgenţă sau nu”, declara Cseke

Potrivit acestuia, proiectul CNAS, postat pe site-ul instituţiei de câteva zile, nu este definitivat, iar criteriilor la internare vor fi schimbate, deoarece ar fi nerealiste şi imposibil de aplicat.
Internările în spitale vor fi realizate din 1 iunie cu respectarea unor criterii stabilite de normele la contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2011-2012, se arată în proiectul (CNAS), postat pe site-ul instituţiei.

Criteriile de internare propuse de CNAS sunt foarte dure: de exemplu, pierderea cunostintei, hemoragie, febra timp de cinci zile consecutiv etc, ceea ce face ca internarile sa devina aproape imposibile.

Seful CNAS, Lucian Duţă şi ministrul Attila Cseke au fost chemaţi la Palatul Victoria, pentru a avea o discuţie cu premierul Emil Boc intr-o tentativa de impaciuire a partilor.

 

141 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger