Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » De ce e disperat Erdogan dupa diaspora

De ce e disperat Erdogan dupa diaspora

Autor:

Dupa ce mai multe tari occidentale, in special Germania si Olanda, i-au spus raspicat ca teritoriul lor nu este rampa electorala, presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan,  le-a acuzat in corpore ca practica fascismul si nazismul.  Plus o Merkel in uniforma si cu mustata a la Hitler, in presa proguvernamentala. Cat mai inghite UE?

 

recep De ce e disperat Erdogan dupa diaspora

Recep: Faceti multi copii, sunteti viitorul Europei

Incapabila sa cada de acord cu privire la intrarea Turciei in blocul comunitar, cu un Erdogan cu mana pe robinetul milioanelor de refugiati aflati pe teritoriul Turciei, UE se rezuma a denunta periculoasele injurii ale acestuia. Curios, pentru afirmatii mult, mult mai pe ocolite, organizatii pentru pastrarea memoriei victimelor Holocaustului, si nu numai ele, reactionau in secunda doi la vorbele inconstiente ale presedintelui turc. Pe de alta parte, a vorbi de ”fascism” si ”nazism” cand, dupa puciul din iulie 2016, ti-ai umplut inchisorile cu opozanti, tine de derapaj logic. Revenind la diaspora, Turcia va organiza, asa cum se stie, un referendum pentru revizuirea Constitutiei, in 16 aprilie. Aceasta modificare importanta urmareste inlocuirea unui sistem parlamentar (actual) cu un sistem prezidential, care i-ar da puteri sporite lui Recep Erdogan. Aceasta ”reforma” ii va permite, spre exemplu,  sa numeasca si sa revoce ministri (functia de prim ministru va disparea) , sa promulge decrete si sa declare starea de urgenta, fara a consulta Parlamentul, sa fie membru  al unui partid politic, sa detina puterea executiva. In fine, sa ramana la putere pana in 2029. Pentru moment, este incert insa daca turcii vor spune ”da” iar Erdogan trebuie sa vaneze voturile conationalilor oriunde acestia se afla. Reforme administrative au fost puse in practica pentru a facilita acest demers si a-i incita pe turcii din Europa sa voteze, chiar in tarile unde se afla acum.

Armata de peste hotare

kurzu De ce e disperat Erdogan dupa diaspora

30.000 de kurzi l-au luat cu huo pe Sultan, la Frankfurt

Mai hotarati ca niciodata, Erdogan si partidul sau AKP urmaresc sa-i adune pe partizanii lor pentru a valida in mod democratic acest referendum. Aici intervine importanta diasporei turce. Germania numara 1,5 milioane de alegatori turci (dintr-o comunitate de 2,7 milioane). La ei se adauga cei din Franta (300.000 de alegatori din 611.000), Olanda (420.000), Austria, Regatul Unit si Belgia. O diaspora care, potrivit stastisticilor, este majoritara pro-Erdogan. Pentru a-si consolida in viitor aceasta ”armata” Recep Erdogan le-a cerut recent turcilor din Europa sa faca ”nu trei, ci cate cinci copii”. ”Patria voastra este locul unde munciti si traiti. Revendicati acest loc! Pentru ca voi sunteti viitorul Europei ”, a declarat agresiv presedintele turc. Recentul conflict diplomatic cu Olanda a impins Ankara sa fluture iar ”reexaminarea” acordului pe care l-a semnat cu UE in privinta stavilirii fluxului de refugiati catre vest.

”Ar reintroduce camerele de gazare”

Duminica, la Istanbul, Recep Erdogan a tinut un discurs anti-european de o rara violenta, in special impotriva Germaniei si Olandei. Liderul de la Ankara i-a acuza pe europeni ca duc un razboi deschis impotriva Turciei, care ”devine din ce in ce mai puternica” si care ”nu va ceda in fata tiraniei”. ”Daca nu ar fi marcati de rusine, ar reintroduce camerele de gazare”, a completat el, in completarea acuzatiilor de ”practici naziste”, iritat ca, tot duminica, 30.000 de kurzi au primit autorizatie, la Frankfurt, sa demonstreze impotriva lui, agitand pancarte pe care scria ”Nu dictatorului”. Ulterior, Ankara l-a convocat pe ambasadorul Germnaniei pentru a-i inmana o nota de protest.

Berlin: A depasit limita

Anterior, seful diplomatiei germane, Sigmar Gabriel, i-a transmis omologului sau turc, Mevlut Cavusoglu, ca Erdogan ”a depasit limita”. ”Suntem toleranti dar nu suntem imbecili”, a declarat Sigmar Gabriel pentru presa germana.”Turcia se indreapta spre un stat autoritar”, a estimat si Martin Schulz, adversarul politic al Angelei Merkel. Ieri, purtatorul de cuvant al guvernului german, Ulrike Demmer, a declarat: ”Guvernul german urmareste indeaproape situatia. Pozitia noastra este nechimbata, comparatiile cu nazismul sunt inacceptabile”. Purtatorul de cuvant al ministerului german de Externe, Martin  Schafer a declarat ca, daca Germania va replica ”pe acelasi ton” cu cel al sefului statului turc, acest lucru ii va folosi numai lui Erdogan, care incearca ”prin amenintari si insulte” sa obtina un ”Da” de la turcii din Germania pentru referendumul din aprilie, in conditiile in care apeluri la sanctiuni contra Turciei au fost lansate la Berlin.


1 Comentariu la De ce e disperat Erdogan dupa diaspora

  1. Leonidas

    Bah Borcea,dupa puciul din iulie 2016 Erdogan si-a umplut inchisorile cu opozantii politici zici??! Aia nu sunt ,,opozanti” ci sunt conspiratori la lovitura de stat! In orice tara din lume-SUA,Germania,Chile,Japonia,asemenea fapte se pedepsesc cu inchisoarea!Asa ca ciocul mic rama umila si obedianta vezi cind te tarasti pe jos sa nu dai in scuipatul papusarilor mondiali..


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!