AcasăNewsDe ce dispare clasa de mijloc

De ce dispare clasa de mijloc

In intreaga lume, clasa de mijloc e pe cale de disparitie, cu fiecare noua generaţie, o pondere mai mica a populaţiei se regaseşte caştigand venituri medii. Concluzia a fost trasa de OCDE intr-un nou raport.

OCDE defineşte clasa de mijloc ca persoane care caştiga intre 75% şi 200% din venitul mediu naţional, datele raportului provenind Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Luxemburg, Mexic, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia şi Statele Unite.

Cheltuielile, mai mari ca veniturile

In cazul Baby Boomers, care s-au nascut intre 1943 şi 1964, aproximativ 68% erau in gospodarii care aveau venituri medii. In prezent doar 60% dintre millenialii care s-au nascut intre 1983 si 2002 ar putea spune la fel. „Influenţa economica” a clasei de mijloc a scazut de-a lungul timpului, spune raportul OCDE, care a fost publicat pe 10 aprilie. Costul locuinţelor „stoarce” cel mai greu clasa de mijloc, consumand acum o treime din venitul disponibil pentru gospodariile de clasa mijlocie, de la un sfert in anii 1990. Locuinţele şi cheltuielile pentru invaţamantul superior au crescut mai repede decat veniturile medii, arata OCDE. De exemplu, in Statele Unite, Pew Research Center a constatat ca reducerea clasei de mijloc este rezultatul unor persoane care coboara in clasele cu venituri mai mici, insa o parte şi mai mare a populaţiei urca in clasele superioare. Numerele ascund inegalitatea dintre generaţii. Mobilitatea sociala scade, deoarece mai puţini copii caştiga mai mult decat parinţii. Intr-adevar, pentru fiecare noua generaţie din media agregata a OCDE, clasa de mijloc devine mai mica, clasa superioara este stabila, iar clasa inferioara se extinde. Totuşi, exista diferenţe intre ţari. Datele OCDE arata ca in SUA clasa de mijloc s-a diminuat, ca urmare a extinderii claselor inferioare şi superioare, ultima crescand de aproape doua ori mai mult. In Spania, declinul clasei de mijloc se datoreaza in intregime persoanelor care cad in clasa inferioara. In Marea Britanie, clasa inferioara a devenit mai mica, in timp ce clasa superioara a crescut, dar in clasa de mijloc creşte numarul celor cu venituri mai reduse. „Clasa de mijloc a fost aspiraţionala. Pentru multe generaţii a insemnat asigurarea de a trai intr-o casa confortabila şi de a-ţi permite un stil de viaţa plin de satisfacţii”, a spus OCDE. „Exista semne ca aceasta baza a democraţiei şi a creşterii economice nu mai este la fel de stabila ca in trecut”.

author avatar
Andrei Coman
424 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger