AcasăNewsDe cand cu Klaus s-a dus dracului conceptul de schimbare

De cand cu Klaus s-a dus dracului conceptul de schimbare

Toti candidatii s-au prezentat duminica la urne cu dorinta de schimbare lipita de buze. Strategie cu efect incert data fiind teapa pe care si-au luat-o romanii cu Klaus Iohannis. Pentru consilierii electorali cu memoria scurta  amintim ca euforia alegerii unui politician atipic, cu manierele la zi si incapabil de vreo mojicie, care a animat romanii la finalul lui 2014 s-a risipit demult, lasand in urma sa o frustrare care se poate manifesta oricand la vot. E adevarat ca alegerile locale nu sunt de natura a cumula elementele explozive necesare detonarii nemultumirii provocate de ”politica altfel”  actualului presedinte Chiar si asa, a folosi cuvantul ”schimbare” dupa doi ani de mandat al lui Klus Iohannis implica un mare risc – aviz politicienilor! Nu de alta, dar romanii au devenit alergici la acest termen dupa ce au constatat ca o altfel de politica inseamna doar deplasari externe fara numar si fara rezultate concrete, un du-te vino Bucuresti – Sibiu in fiecare week-end, schimbarea draperiilor invechite de la Cotroceni si modernizarea sistemului de irigatii al gradinii Palatului, vorbe putine din lipsa de idei si nu pe motiv de gandire nemteasca, asezata.

Romanii au bagat marfa proaspata la DNA

Alegerea noilor edili, consilieri si presedinti de Consilii Judetene le va permite procurorilor anticoruptiei sa-si clateasca ochii si dosarele cu marfa noua. Dat fiind numarul semnificativ de candidati deja dotati cu dosare sau chiar trimisi in judecata, nu toti procurorii se vor bucura de ”prospaturi”, dar asa-i viata, nedreapta cateodata. Sigur este ca romanii au votat, duminica, raul cel mai mic, ca de obicei. Oferta submediocra de candidati si simulacrul de campanie electorala a ingreunat ceva alegerea, dar nici la scrutinurile trecute nu se poate spune ca am facut vreo mare branza, asa ca putem bifa linistiti trecerea unei noi runde de alegeri locale. Oricum nu se va schimba nimic, vom circula la el de greu in Bucuresti, gropile isi vor pastra locul in asfalt, intretinerea va costa la fel de mult (pretul la gaze este deja negociat cu UE iar prin conductele ciuruite ale RADET se va irosi in continuare apa calda), spitalele raman asa cum sunt, poate vopsite proaspat si ceva mai bine dezinfectate dupa scandalul Hexi Pharma, daca avem noroc. Tot ce s-a petrecut ieri a fost ca, in mod democratic ne-am ales persoanele care sa ne fure in urmatorii patru ani si, asa cum spuneam la inceput, am bagat marfa proaspata la DNA.

Facebook-ul, cam inutil data asta

Fanii campaniilor virtuale au fost dezamagiti de aceasta data. Spre deosebire de prezidentialele din 2014, cand Facebook-ul s-a dovedit a fi cel mai tare agent electoral al lui Klaus Iohannis, operatiunile declansate in mediul virtual nu au schimbat mare lucru din realitatea electorala a alegerilor locale. Fapt explicabil in mediul rural, dar oarecum surprinzator in mediul urban. Indiferent de motive, cert este ca atacurile practicate de aceasta data pe Facebook nu au provocat ”revolutiile” scontate, indiferent daca ele au fost indreptate impotriva pesedistei Gabriela Firea, liberalului Catalin Predoiu sau candidatului ”anti-sistem” Nicusor Dan. ”Minunea” de la prezidentialele din 2014 nu s-a repetat, ceea ce arata ca greul acestei campanii a fost dus tot in registrul clasic, nu in cel virtual. Concluzia: ”magia” Facebook-ului nu a avut niciun efect la localele din acest an.

Nicusor Dan, propulsat de o butelie

Ca o dovada ca socoteala de acasa nu se potriveste niciodata cu cea din targ, explozia buteliei din targul de vechituri bucurestean a contribuit la diminuarea scorului candidatei PSD Gabriela Firea si a majorat in schimb cota lui Nicusor Dan. Asa cel putin sustin mai multi analisti politici care, imediat dupa accidentul de ieri, in care mai multe persoane au fost afectate de arsuri, au facut o paralela cu tragedia de la Colectiv. Impactul emotional este incomparabil mai mic, dar sucfient cat sa scoata la vot mai multi nehotarati iar situatie il va avantaja pe ”candidatul anti-sistem” Nicusor Dan in dauna candidatului PSD Gabriela Firea – au decretat analistii.

author avatar
National
911 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger