AcasăNewsDatornicii ANAF nu vor mai avea toate conturile blocate!

Datornicii ANAF nu vor mai avea toate conturile blocate!

Concret, persoana care a insumat datorii  la Fisc nu va mai avea toate conturile blocate, ci doar un singur cont, si numai pentru suma aferenta restantei. Ministerul de Finante sustine ca, dupa ce se va constata plata sumelor datorate, poprirea va fi ridicata in aproximativ 2 ore, prin intermediul unei aplicatii electornice, in loc de minimum 10 zile, cum se procedeaza in momentul de fata.

Popririle se vor pune strict pe suma datorată, iar ridicarea acestora se va efectua în maximum două ore, promite ministrul Finantelor, Anca Dragu

Proiectul de act normativ se vrea unul care sa contina masuri de simplificare a procedurilor fiscale, atat pentru persoanele fizice cit si pentru cele juridice. ” Propunem o masura extrem de importanta privind poprirea electronica. Am primit nenumarate mesaje ca ministru al Finantelor de la nenumarati oameni carora li s-au blocat conturile si nu numai un cont, ci mai multe sau toate, si pentru sume care depaseau suma datorata ANAF. Luam aceasta masura prin care se va bloca un singur cont si de valoarea datoriei catre ANAF”, spune ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

In 2 ore vom scapa de datorii

Aplicatia dezvoltata de Ministerul de Finante va functiona prin transmiterea de catre Fisc a datelor adreselor popririlor, informatii care, vor fi transmise, apoi,  electronic, catre banci. Ulterior, dupa confirmarea platii integrale a datoriei, in aproximativ 2 ore se va transmite decizia de ridicare a popririi.

In prezent,  ANAF blocheaza toate conturile bancare ale debitorilor. Dupa achitarea sumelor restante, tot ANAF trimite catre Unitatea de Imprimare Rapida decizia de ridicare a popririi, care este trimisa, apoi, prin posta, bancilor, in minimum 10 zile. Chiar Ministerul de Finante recunoaste ca deblocarea conturilor debitorilor dureaza  nepermis de mult, iar procedura este extrem de greoaie. Practic, pentru a evita blocarea unui cont pentru mai mult timp, cetatenii solicita Fiscului scrisorile de ridicare a popririi, pentru a le duce, personal, la banca. Mai mult, in cazul achitarii unor sume mai mari decat cele supuse executarii, diferenta sumei va fi restituita debitorului, insa doar la cererea acestuia.

author avatar
Bogdan Borcea
359 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger