AcasăNewsDansul lui Trump in patul de arma

Dansul lui Trump in patul de arma

Presedintele SUA o da in barci: vrea sa interzica accesoriile care maresc cadenta de foc a armelor dar fondul problemei nu se va schimba, nu aceste dispozitive ucid, ci armele care se vand mai usor decat un pachet de tigari.

In timp ce indignarea cuprinde America dupa macelul din Parkland (Florida) Donald Trump, care a beneficiat in timpul campaniei de sustinerea National Rifle Association (NRA), s-a dedat la un exercitiu de echilibristica ramanand insa foarte prudent in legatura cu modificari legislative de amploare privind controlul armelor.

Presedintele SUA o da in barci vrea sa interzica accesoriile care maresc cadenta de foc a armelor dar fondul problemei nu se va schimba nu aceste dispozitive ucid ci armele care se vand mai usor decat un pachet de tigari

Presedintele SUA a facut, in premiera, doua concesii modeste pentru intarirea controlului armelor de foc. A propus interzicerea ”bumb stocks”, un accesoriu care permite armelor semiautomate sa traga in rafale aproape automate. Dispozitivul „bump stock” este o magazie amovibila care utilizeaza energia reculului unei arme pentru a imprima o miscare de du-te-vino extrem de rapida pustii, ale carei proiectile se reincarca in acelasi ritm. Trump a semnat o directiva prin care cere ministrului Justitiei, Jeff Sessions, sa scoata in afara legii acest dispozitiv. Apoi, Trump si-a exprimat sustinerea pentru o intarire a controalelor la vanzarile de arme. Fara nimic precis. Dupa atacul armat de la Las Vegas ( 58 de morti,  octombrie 2017), Casa Alba,  republicanii,  si, fapt rar, NRA, si-au exprimat parerea ca ”bumb stocks” trebuie supuse unui control mai strict. Cinci luni mai tarziu insa nimic nu s-a miscat pe aceasta tema in Congres. Evident, Trump,ca mai toti politicienii americani pe care NRA ii noteaza in catastif (la propriu) in functie de atitudinile fata de armele de foc, merge ca pe sarma pe acest subiect, tinand cont de influenta incredibila a NRA. Nu interzicerea ”bumb stocks” va opri alte crime in masa, cata vreme in SUA mai greu cumperi tigari si alcool decat arme de toate calibrele, pe toate gusturile si pentru toate buzunarele. Iar intr-un Congres dominat de prietenii NRA, republicanii, o innasprire a controalelor la vanzarea de arme pare un film SF. Si inca o realitate: americanilor chiar le plac armele din tata-n fiu. Deci le vor cumpara in continuare

Florida refuza interzicerea AR-15

Mobilizarea elevilor (#NeverAgain) care au scapat din masacrul din Parkland (Florida) continua sa suscite un viu interes in media americana, lasand sa se intrevada repornirea de noi dezbateri pe un subiect de parea inghetat. Nu si in Florida, unde alesii au refuzat sa interzica la vanzare pusti semiautomate de tip AR-15, folosite in numeroase atacuri criminale, inclusiv in Parkland.

Liceenii care au scapat din masacrul din Florida Dar maine

Casa Alba a indicat insa ca este deschisa unei discutii cu privire la o eventuala varsta minima pentru cumpararea de arme semiautomate ce au incarcatoare de mare capacitate (20 sau 30 de gloante), precum AR-15.

Oprah,  Clooney si Spielberg dau cate 500.000 de dolari sa taca armele

Amal si George Clooney au decis sa sustina financiar ”marsul pentru vietile noastre”, anuntat sambata in Washington si in alte orase din SUA, unde se va cere un control al armelor de foc. Manifestatia este organizata de liceeni din Parkland. ”Amal si eu suntem atat de inspirati de curajul acestor tineri ai liceului Stoneman Douglas”, a declarat George Clooney, anuntand aceasta donatie ”in numele copiilor nostri Ella si Alexander” si ca va fi prezent la manifestatie ”alaturi de aceasta generatie incredibila”. Steven Spielberg, producatorul Jeffrey Katzberg dar si Oprah Winfrey au promis sa doneze o suma echivalenta. De altfel si alte vedete precum Jennifer Lopez, Kim Kardashian, Ellen De Generes sau Luis Fonsi au cerut, dupa tragedia din Parkland, un control mai strict al armelor de foc.

Doi americani din trei vor control mai strict

Potrivit unui sondaj publicat de institutul Quinnipiac, doi americani din trei se declara favorabili unor legi mai stricte cu privire la armele de foc, dupa macelul din Florida (17 morti). Din 1249 de americani chestionati in perioada 16-19 februarie, 66% au cerut innasprirea legislatiei n materie, in timp ce 31% s-au opus. Tabara favorabila controalelor a crescut, comparativ cu un sondaj similar realizat anul trecut (, decembrie, 59%). In egala masura, doi americani din trei (67%) estimeaza ca este ”prea usor” sa cumperi o arma in SUA (fata de 59% in noiembrie 2017). In fine, 75% din cei chestionati au spus ca Congresul trebuie sa faca mai mult pentru reducerea violentelor cu arme de foc, fata de 67%, in decembrie 2017.

author avatar
Tudor Borcea
123 afisari

1 COMENTARIU

  1. Imprimi cip pe ele si la 10 m de locuinta e politia linga tine ca piuie ca ai scoso din sertar. E greu cand un om conatientizeaza ca realitatea nu e film sau joc. Le boicotati magazinele… n metode. De la a plati un ins sa nu cumpere arme la a nu lasa sa intri in magazin la chiar demonstratii in fata casei magnatilor prod arme si politicienilor. Legea e simpla. Nu ai voie cu arme militare intre civili. Armele sportive prevad florete si sabii neascutite si tesite, armele prevad aer comprimat si alice sau glont de cauciuc sageti cu varf semibombat spray lacrimogen electrosocuri. Ai probleme chemi politia care are expertiza cand cum si ce arma sa foloseasca. Simplu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger