AcasăNewsDaniel Horodniceanu, propulsat de Gruia Stoica la sefia DIICOT

Daniel Horodniceanu, propulsat de Gruia Stoica la sefia DIICOT

Nominalizarea ministrului Justitiei pentru sefia DIICOT este un om din interiorul acestei Directii, care pana acum a condus structura teritoriala din Iasi. Insa numele lui Daniel Horodniceanu nu spune prea multe, singurele recunoasteri publice din ultimele zile fiind cu referire la unele cazuri instrumentate de catre procurorul iesean si care au condus la destructurarea retelelor de traficanti de tigari care actionau in zona de nord-est a tarii.

Daniel Horodniceanu pare cel mai potrivit sa preia sefia DIICOT

Insa, totusi, ceva trebuie sa fi cantarit decisiv in alegerea lui Horodniceanu, mai ales tinand cont de situatia extrema in care se afla DIICOT dupa arestarea fostei sefe Alina Bica, dar si datorita faptului ca structura centrala se afla in plin control al Inspectiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Iar dupa cum sustin sursele noastre, cel care a contribuit, fie si fara voia lui, la numirea viitorului sef al DIICOT este nimeni altul decat miliardarul Gruia Stoica.

Presiunea protectorilor

Gruia Stoica (foto)si Dan Sova, doua dintre „victimele” anchetelor lui Horodniceanu

In vremurile in care miliardarul Gruia Stoica parera intangibil si se afla in plina campanie de achizitie a tot ce a mai ramas profitabil din caile ferate, insusi Guvernul Romaniei dandu-se peste cap pentru ca „fierarul din Toflea” sa-si mareasca imperiul pe spatele Ministerului Transporturilor, un procuror din provincie soca un sistem intreg. Atat prin curajul cu care a incercat sa puna capat acestor misculatii cu valoare de miliarde de euro, dar mai ales prin faptul ca nu a abandonat dosarul pe care il instrumenta nici macar in urma unor presiuni imense exercitate asupra sa.

Dan Sova

Pentru ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, punerea sub sechestru a conturilor miliardarului Gruia Stoica a declansat o reactie in lant a inaltilor protectori ai patronului Grupului Feroviar Roman, inamicul public numarul unu al acestora devenind procurorul iesean Daniel Horodniceanu. Cel care, desi lucrand la structura DIICOT, a explodat in premiera un mare dosar de coruptie, impotriva unuia dintre cei mai influenti oameni de afaceri de Romania, care avea un cuvant greu de spus chiar si in Guvernul Romaniei.

Ricoseu la Sova

Documentul trimis de DIICOT Iasi catre Ministerul Transporturilor

Insa dupa ce a incurcat itele combinatiei cu iz penal prin care se batuse palma, inclusiv la nivel politic, pentru preluarea CFR Marfa de catre Gruia Stoica, Horodniceanu a continuat sa se bata pentru scoaterea la iveala a noi demersuri ilegale facute inclusiv de catre inalti demnitari. Astfel, la data de 19.03.2014, Daniel Horodniceanu trimitea catre Ministerul Transporturilor o adresa oficiala a DIICOT Iasi prin care avertiza asupra situatiei juridice a garantiei de 10 milioane de euro depusa de catre Gruia Stoica in vederea licitatiei. Insa, in ciuda acestui demers, ministrul de atunci, Dan Sova, s-a apucat chiar de a doua zi sa ceara oficial bagarea de urgenta a celor 10 milioane in conturile lui Gruia Stoica. In acest sens, Sova nu a ezitat chiar sa trimita scrisori catre Banca de Export Import a Romaniei – EXIMBANK si catre Raiffeisen Bank International AG Viena, prin care „gaja”, din postura de ministru, returnarea garantiei. Ceea ce i-a deschis un nou dosar, pentru ca procurorul sef al DIICOT Iasi si-a luat toate masurile legale prin care sa impiedice aceasta deturnare. Si, probabil, profesionalismul si „tupeul” dovedit in aceasta megaancheta au cantarit enorm in alegerea lui Horodniceanu. Cel caruia, cel mai probabil, ii va reveni greaua misiune de a spala imaginea atat de sifonata a DIICOT-ului.

author avatar
Catalin Tache
2.420 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger