AcasăNewsDancila, in PE: in ce fel a aparat MCV cetatenii romani de...

Dancila, in PE: in ce fel a aparat MCV cetatenii romani de incalcarea grava a drepturilor lor?

In cele cinci minute pe care le-a avut la dispozitie pentru a prezenta pozitia Guvernului in cazul dezbaterii ce are loc la Strasbourg, in Parlamentul European, pe tema statului de drept in Romania, Viorica Dancila a adus in discutie in cateva randuri Mecanismul de Cooperare si Verificare, cerand, intre altele, sa se spuna cine a redactat rapoartele MCV.

„Spun de la inceput ca nu am venit sa dau socoteala, am venit pentru ca va pretuiesc si va respect. Cer, insa, (…) acelasi respect pentru poporul roman pe care-l reprezint. Pentru cine vrem sa contruim un sistem de justitie viabil in Romania? Pentru MCV, pentru institutii, pentru magistrati ? Pentru politicieni Evident ca nu! Trebuie sa facem o justitie corecta pentru cetateni (…) De la cetateni trebuie sa inceapa orice discutie. Justitia trebuie sa fie garantia ca legile si drepturile cetatenesti sunt respectate”, a punctat sefa Guvernului, in cadrul interventiei sale.

Dancila a adus in discutie si protocoalele secrete. „Este legitim sa ne intrebam – in ce fel a aparat MCV cetatenii romani de incalcarea grava a drepturilor lor? In rapoartele MCV (…) nu am vazut nimic despre incalcarile drepturilor omului, despre protocoale secrete dintre seviciile de informatii si institutiile din Justitie. In baza acestor protocoale, milioane de romani s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete, in numele luptei anticoruptie”, a sustinut Dancila. Drept urmare, premierul a concluzionat ca „asta inseamna (…) ca acest Mecanism si-a ratat menirea pentru care a fost creat si cer oficial sa ni se spuna cine a redactat rapoartele MCV, cine a furnizat datele si a omis, din neglijenta sau din rea-credinta, aceste realitati de neconceput in UE”.

Dancila a vorbit, pe scurt, si despre violentele din 10 august, de la mitingul din Piata Victoriei. „Vad ca este acuzata Jandarmeria Romana ca a intervenit la un miting neautorizat, impotriva unor manifestanti violenti care au incerc sa ocupe cladirea Guvernului (…) nu pot accepta sub nicio forma ca Jandarmeria Romana sa fie acuzata de actiuni si proceduri practicate peste tot in Europa”, a subliniat premierul, conchizand ca „nimeni, niciodata nu va putea intoarce Romania din parcursul sau european”.

Dezbaterea a inceput in jurul orei 10, ora Romaniei, urmand sa dureze aproximativ o ora.

246 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger