AcasăNewsDana Garbovan arata ”mizeria de sub presul” dosarelor cu magistrati

Dana Garbovan arata ”mizeria de sub presul” dosarelor cu magistrati

Presedintele Uniunii Judecatorilor din Romania, Dana Girbovan, explica cu detalii cum ”republica procurorilor” a dictat ani de zile sentintele in marile dosare, mai mult chiar decat protocoalele semnate pe culoarele din ”campul tactic”. Magistrata pune pe tapet cifrele prin care arata ca foarte multi magistrati au dosare pe rol, iar asta, din punctul sau de vedere, este ”o mare problema sistemica si o vulnerabilitate extrem de grava” .

Mai mult, Garbovan sustine ca astfel s-au ascuns ”sub pres” dosare penale cu magistrati care indica o problema deosebit de grava, ce a fost in mod nepermis ignorata sau minimalizata atat de Procurorul General, cat si de fosti sau actuali membrii CSM. Magistrata arata cu degetul spre Augustin Lazar despre care spune ca a indus in eroare pe toata lumea prin declaratiile facute si a incercat sa minimalizeze subiectul fierbinte. Dana Girbovan spune, intr-o postare pe contul de socializare (culmea, Justitia a ajuns sa-si strige neajunsurilepe Facebook) ca numarul mare de dosare penale cu magistrati a fost – voit sau nu – ignorata vreme de multi ani.

Presedintele Uniunii Judecatorilor din Romania Dana Girbovan

Daca nu erau discutiile publice legate de infiintarea noii Sectii de investigare a infractiunilor din Justitie, ar fi fost putin probabil ca aceste date halucinante, privind mii de dosare cu judecatori din ultimii 3 ani, sa fie cunoscute azi.

Lazar minte cum respira

”Pe data de 9 noiembrie 2017, vorbindu-se, in contextul modificarilor la legile justitiei, intrebat fiind despre subiect, Procurorul General, Augustin Lazar, a spus: „Ei bine, asa ceva este absolut suprarealist, in conditiile in care exista o criminalitate nesemnificativa, adica exista un numar de fapte total nesemnificativ pentru acest corp socio-profesional”. Mai mult, Lazar a fost prins cu miciuna. Intr-o declaratie de presa, acesta spune ca „doar opt magistrati au fost inculpati, iar in anii precedenti numarul lor nu a trecut de 16”.

Mii de dosare penale pentru magistrati

Presedinta UNJR arata ca in urma controalelor facute de Inspectia Judiciara anul acesta au iesit la iveala datele reale ale numarului de dosare privind judecatorii si ca procentele au starnit valva. ”Pe data de 24 august 2018 IJ a comunicat o prima statistica, din care rezulta, in urma verificarii, ca: in perioada 1 ianuarie 2014 – 30 iulie 2018, Direcţia Naţionala Anticorupţie a soluţionat 1965 de cauze privind 3420 de magistraţi (2193 judecatori şi 1227 procurori); iar la 30 iulie 2018, se aflau in curs de soluţionare la DNA 415 cauze vizind in total 474 de judecatori si 346 de procurori.”

Cine manipuleaza?

Garbovan spune ca Augustin Lazar a incercat sa ascunda sub pres adevarul. Astfel, intr-un interviu, acesta spunea, ironic, incercand sa linisteasca apele, ca ar fi doar „o manipulare pentru persoane care sunt de conditie intelectuala foarte modesta”. Ignorand cu rea credinta chiar datele detinute de Ministerul Public, inca din 2016, Augustin Lazar a contrazis chiar institutia pe care o coordoneaza. Conform  datelor puse la dispozitie din raportul de activitate pe anul 2016, procurorii lui Lazar aveau de solutionat 1.776.215 dosare, din care 4.579 de dosare erau cu magistrati (cifra include si dosarele de la DNA). Aceasta inseamna ca dosarele cu magistrati reprezinta un procent de 0,26% din totatul dosarelor de solutionat de catre Ministerul Public. Pe de alta parte, DNA, in schimb, in 2016 a avut in lucru 12.353 dosare din care 1.041 erau de dosare cu magistrati, ceea ce reprezinta un procent de 8,43%. ”Procentul de dosare cu magistrati este, totusi, extrem, extrem de mare”, mai spune Garbovan.

author avatar
Ramona Feraru
1.691 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger