AcasăNewsDaianu: Romania s-a imprumutat la solicitarea UE

Daianu: Romania s-a imprumutat la solicitarea UE

Daniel Daianu sugereaza ca Romania a cedat mult prea usor in fata Uniunii Europene

Economistul Daniel Daianu, fost mininstru de Finante, sustine ca tara noastra a imprumutat de la FMI mai mult decat avea nevoie.

Daniel Daianu sugereaza ca Romania a cedat mult prea usor in fata Uniunii Europene

Am luat bani multi si i-am gestionat prost. Aceasta este concluzia care se desprinde din analiza fostului ministru de Finante, Daniel Daianu. Concret, economistul sustine ca Romania a luat bani in nestire de la Fondul Monetar International la solicitarea Uniunii Europene. “FMI trateaza un pacient nu doar cand vine, dar si cand acesta este trimis la doctor. Romania a fost trimisa la doctor de Uniunea Europeana. De pe piete nu ne puteam imprumuta”, a afirmat Daianu. Totodata, acesta a lasat sa se inteleaga ca, odata obtinute, fondurile nu au fost folosite asa cum trebuie.  “Poate aveam nevoie de bani mai putini si trebuiau utilizati altfel”, a concluzionat fostul ministru de Finante.

Europenii cunosc “lectiile crizei”

Si pentru ca tot a fost atins subiectul FMI, Daniel Daianu a explicat cat de important este ca Fondul sa fie condus de un european, aratand ca europenii au inteles mai bine “lectiile crizei”.  „Inclestarea gigantilor in economia mondiala a fost acompaniata de o inclestare intre idei, paradigme. Europenii sunt mai aproape de lectiile crizei. Ei pledeaza pentru o intelegere a faptului ca pietele financiare nu trebuie sa domine economia mondiala. Ele pot gresi copios”a afirmat, in context, fostul ministru al Finantelor, sustinand ca in acest moment trebuie “recroite” si sistemele de idei.  “Au fost salvate banci, sisteme financiare care pun in continuare o presiune pe economia reala. Ele ar trebui sa fie in continuare ajutate. Industria financiara nu este in logica economiei de piata”, a mai precizat Daniel Daianu.

author avatar
Ana-Maria Ludatser
188 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger