AcasăNewsDaesh a trimis 400 de combatanti sa atace Europa

Daesh a trimis 400 de combatanti sa atace Europa

Potrivit CIA, aproximativ 30.000 de persoane din 80 de tari lupta alaturi de Statul Islamic

Gruparea jihadista a adoptat noi tehnici de antrenament pentru a-si pregati mai bine trupele in vederea unor noi atacuri pe teriroriul european, informeaza AP.

Potrivit CIA, aproximativ 30.000 de persoane din 80 de tari lupta alaturi de Statul Islamic

Organizatia terorista sunnita a antrenat si trimis in Europa cel putin 400 de combatanti pentru a pregati noi atacuri teroriste, precizeaza agentia, citand surse din cadrul serviciilor de informatii europene si irakiene, noteaza Sputnik. Potrivit acestor surse, combatantii care au ca misiune atacuri teroriste in tarile occidentele sunt antrenati in tabere speciale din Irak si Siria si, probabil, in anumite locuri din fostele tari din blocul sovietic. Toti jihadistii sunt obligati sa intervina la momentul oportun in locurile pe care le considera satisfacatoare pentru a-si duce misiunile la bun sfarsit. Teroristii sunt reuniti in grupuri mici, similare celor care au actionat in Paris si in Bruxelles. Spre deosebire de anii trecuti, cand combatantii nu erau antrenati decat cateva saptamani, acum liderii ISIS consacra mult mai mult timp pregatirii atacatorilor. ”Obiectivul nu mai este de a ucide un numar cat mai mare de persoane, ci a comite atentate pentru a obliga autoritatile occidentale sa cheltuie cati mai multi bani si resurse umane”, subliniaza AP. Inca o nouate: jihadistii sunt antrenati sa actioneze de-o maniera independenta, sa ia ei insisi decizii si sa actioneze in consecinta, chiar in ciuda unei opozitii a comandantilor.

Salah Abdeslam vrea ”cat mai repede posibil” sa fie trimis in Franta

Teroristul detinut in Belgia si-a schimbat brusc declaratiile spunand ca doreste sa ”plece in Franta cat mai repede posibil”, in conditiile in care, saptamana trecuta, avocatul suspectului cheie in atentatele din Paris (arestat vineri la Bruxelles), Sven Mary, a declarat ca clientul sau va colabora cu anchetatorii si nu doreste sa fie extradat in Franta, relateaza SudOuest.fr. Acum, Abdeslam, care se afla intr-o inchisoare din Bruges, a anuntat ca nu mai colaboreaza cu autoritatile belgiene. Pe de alta parte, avocatul a mai precizat ca Salah nu era la curent cu atentatele din Bruxelles.

Najim Laachraoui, al doilea kamikaze de la Brussels Airport

Al treilea kamikaze in atentatele de marti din capitala belgiana, care s-a detonat in acelasi timp cu Ibrahim El Bakraoui la aeroportul din Bruxelles, este Najim Laachraoui, suspectat ca a fost artificierul atentatelor din 13 noiembrie din Paris, informeaza RTBF. ADN-ul sau se afla pe cel putin doua centuri explozive: una utilizata la Bataclan iar cealalta la Stade de France. Laarchraoui era cunoscut serviciilor belgiene, figurand pe lista centrului de coordonare pentru analiza amenintarilor, OCAM. Pe de alta parte, Ibrahim El Bakraoui a fost expulzat anul trecut de doua ori din Turcia, in iulie si in august, informeaza La Libre.be, potrivit unui comunicat al unui responsabil din cadrul guvernului de la Ankara. Presedintele Turciei, Recep Erdogan, a afirmat ca ambasada Belgiei din Turcia a fost informata, in 14 iulie 2015, de expulzarea islamistului catre Olanda si de riscul pe care-l putea sa-l prezinte, informatie confirmata de mai multe surse olandeze, potrivit ziarului NRC. Si cotidianul israelian Haaretz a denuntat grave disfunctii in serviciile de securitate belgiene. Ieri, ministrul de Interne belgian, Jan Jambon, si cel al Justitiei, Koen Greens, si-au prezentat demisiile insa le-au fost refuzate de catre premierul Charles Michel.

Un alt suspect in atentatul din metrou

Se stie deja ca Khalid El Bakraoui este unul din teroristii kamikaze care s-a detonat in statia bruxelleza de metrou Maelbeek, explozie soldata cu 20 de morti si peste 100 de raniti. RTBF a anuntat ieri ca un alt individ este suspectat ca a participat la acest carnagiu. Potrivit imaginilor camerelor de supraveghere, acesta purta o geanta mare pe umar iar identitatea sa inca nu este cunoscuta. Politia a intocmit si un portret robot al acestuia.

author avatar
Tudor Borcea
157 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger