AcasăNewsDaea a facut-o de oaie

Daea a facut-o de oaie

Petre Daea vrea ca românul să mănânce "româneşte". A luat o decizie în favoarea producătorilor autohtoni

Sau de porc, mai exact. Fabulos (dar sincer) in comentariile sale abstracte, cu care de altfel si-a castigat un nebanuit capital de simpatie, ministrul Agriculturii le-a ridicat de data asta criticilor o ditamai minge la fileu ajungand si in paginile presei straine.

Ministrul Agriculturii spune ca nu are motive sa demisioneze raman in dispozitiv

Neinspirat (dar tot sincer), Petre Daea a gafat asociind efectele pestei porcine (care-i afecteaza pe crescatorii romani de porci) cu Holocaustul. “Nu exista antidot, nu exista vaccin, nu exista medicamente, singura metoda este sacrificarea. Porcii se incinereaza, este o munca extraordinara. Acolo este ca la Auschwitz. Efective de porci care se asomeaza, trec in partea cealalta si se pun pe foc, o fac medicii veterinari care sunt la limita rezistentei, sa stai cu 2000 – 3000 de porci care trebuie sacrificati zilnic”, a declarat Daea la tv. Atata i-a trebuit! Mirosind ca-i loc de scandal si de dat politic la gioale, opozitia si-a facut din gura foarfeca si a inceput, ca nea Alecu, sa tunda oaia si berbecu de la Agricultura. Mai ales ca declaratiile lui Daea au ajuns, via AFP, si in presa straina.

Agricultor- discriminator

Prima sarja a venit de la Miscarea Romania Impreuna, fondata de un coleg de breasla in domeniu, fostul comisar european pentru agricultura Dacian Ciolos: „Este inadmisibil ca un ministru al Guvernului Romaniei sa compare incinerarea porcilor cu Holocaustul (…) Mesajul domnului ministru Daea este incalificabil, cerem demisia sau demiterea de urgenta a acestuia. Exista cazuri in care superficialitatea poate fi amuzanta, insa aceasta situatie arata o lipsa de discernamant din partea ministrului Agriculturii”, a transmis RO+.

Sa compari incinerarea porcilor cu cuptoarele de la Auscwitz te poate costa functia in alte tari

A urmat, fireste, reactia Ambasadei Israelului care si-a exprimat „consternarea” si „dezamagirea” fata de afirmatiile ministrului Daea, „care a comparat sacrificarea porcilor bolnavi cu uciderea evreilor nevinovati in lagarul de la Auschwitz”.”Speram, totusi, ca o astfel de asociere a fost facuta de ministrul Daea din pricina lipsei de informare aprofundata asupra a ceea ce inseamna Holocaustul si Auschwitz, fara intentia de a dezonora memoria milioanelor de victime(…)Ne asteptam ca, pe viitor, terminologia legata de Holocaust sa nu mai fie folosita intr-un context fara legatura cu acesta”, a precizat Ambasada Israelului la Bucuresti. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis sa se autosesizeze in urma gafei lui Daea: ”C.N.C.D. va analiza declaratiile in speta  din perspectiva savarsirii unei posibile fapte de discriminare, prin incalcarea dreptului la demnitate umana al supravietuitorilor Holocaustului, respectiv al persoanelor care comemoreaza memoria victimelor Holocaustului”. Si reprezentantii URS si PNL i-au cerut demisia lui Daea.Daca e sa fim mai catolici decat Papa, de ce nu s-o fi autosesizat CNCD si in privinta operelor lui Sadoveanu, unde termeni ca ”jidan”, ”tigan” sau ”cioara” abunda ?

Doamne fereste, n-am jignit pe nimeni

Imi declar respectul pentru toti membrii comunitatii evreiesti si fac precizarea ca am vrut sa prezint situatia deosebit de grea cu care se confrunta in aceasta perioada crescatorii de porci din cauza pestei porcine africane. In sufletul meu este foarte multa durere, am vrut doar sa descriu momentele ingrozitoare cu care se confrunta atat fermierii nostri, cat si cei care gestioneaza aceasta criza. Doamne fereste, nu am jignit pe nimeni in viata mea, imi iubesc semenii, am exprimat doar durerea sufleteasca si sper sa fiu inteles!”, a afirmat ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.

Dar daca era vorba de lebede?

Dar, gafa-i gafa, mai ales ca in timpurile noastre pana si vrabiile trebuie sa dea dovada de corectitudine politica. Dar de aici si pana a-l sacrifica pe Daea ca discriminator sau rasist e drum lung. Sau a-l asoma, poftim: e jignitor termenul? Ca se refera la sacrificarea porcilor, inclusiv. Miile de documentare privind ororile de la Auschwitz au fixat in memoria colectiva cuptoarele ”solutiei finale”, astfel ca imaginea unor incinerari la scara mare, pe banda rulanta, duce automat si uneori inevitabil la comparatii cu uzina mortii infiintata de nazisti in Polonia. Chiar daca ele nu au nici un substrat rasist sau discriminatoriu. Nu in ultimul rand, in speta era vorba de porci incinerati din cauza pestei porcine africane. Evreii (dar si musulmanii) nu consuma carne de porc. Or, asocierea porcilor cu Auschwitz ingreuneaza si mai mult gafa lui Daea. Porcul este socotit un animal murdar si inferior. Dar daca trebuiau arse 3000 de lebede albe? Sau pauni? Sau pui de dalmatian?  Sau albatrosi, egrete albe sau delfini? Sa ridice mana cine il mai compara pe Daea cu Himmler.

author avatar
Tudor Borcea
290 afisari

2 COMENTARII

  1. cerem impozitarea amsarilor de rable,sa se verifice in sect 4,5,6 spalatoriile auto,service-urile auto,platformele auto care transporta rable fara numar fara numar si nu platesc nimic la stat nedeclarind nimic.firmele prinse ca nu declara birul catre stat sa se inchida.astfel,s-ar institui frica si lumea ar deveni mai civilizata si nu ar mai fi atita debandada la noi in tara.
    intermediarii din piete,care cara cartofi de exemplu si cistiga de 3 ori cit producatorii sa fie inlaturati facindu-se loc mai bine proprietarilor de marfuri(nu second hend).sau continuam bulibaseala?

  2. Eu nu am crezut ca cineva sa se simta porc mai ales ca nu credeam sa mai vad Holocaust al porcilor de la Holocaustul mistretilor lui nenea Tiri de la Balc in care nenea Tiri si cu nenea Porși trageau cu pusti laser cu luneta in betele necuvântătoare de la 50 m. Adevarat sport adevarat holocaust si la mistreti ?. Mistretiul e un porc salbatec.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger