AcasăNewsD’Agnese, Pinocchio de la Enel

D’Agnese, Pinocchio de la Enel

Tichie de margaritar pe chelia Enel! Asa poate fi rezumata actiunea boss-ului Luca D’Agnese, care arunca 750 de milioane de euro pe contoare inteligente, in timp ce reteaua electrica are o vechime de peste 50 de ani si se „prajeste” la fiecare fluctuatie de tensiune.

Luca D’Agnese – CEO Enel sustine ca, investind in „contoare inteligente”, va rezolva problemele retelei electrice

In timp ce procurorii incearca sa faca lumina in scandalul Enel izbucnit la Constanta, iar Luca D’Agnese – CEO al companiei italiene – este acuzat ca nu a respectat planul de investitii promis statului roman, abonatii continua sa plateasca facturi uriase in schimbul unor servicii care lasa mult de dorit. Asta in conditiile in care Enel a promis abonatilor ca mult-trambitatul proiect Telecontrol, cu „contoare inteligente”, va eficientiza reteaua. Dupa ce „National” a dezvaluit ca Enel a intrat in vizorul procurorilor din pricina managementului defectuos, Luca D’Agnese a anuntat rapid ca Enel intentioneaza sa investeasca 750 milioane euro in „contoare inteligente”, pentru a imbunatati eficienta retelei, in perioada 2012-2016. Faptul ca D’Agnese arunca pe fereastra 750 de milioane de euro pentru niste contoare electronice, ce pot fi controlate de la distanta, demonstreaza inca o data cat de bine este pregatit italianul de la carma Enel pentru a gestiona situatia de criza prin care trece compania. Asta deoarece tot Enel se scuza, iarna trecuta, cand mii de oameni au ramas in frig si in bezna, ca problema majora cu care se confrunta compania este „reteaua de distributie a energiei electrice”. Enel, care nu a investit in extinderea retelei si nici in modernizarea ei, sustinea ca cea din Bucuresti „are o vechime considerabila, cea mai mare parte a infrastructurii fiind construita cu tehnologia anilor ’60-’70”. In mod bizar, D’Agnese nu a ales sa dea cele trei sferturi de miliard de euro pe modernizarea retelei, ca sa aduca serviciile la inaltimea preturilor de pe facturile de curent, ci a preferat sa monteze contoare inteligente.

Enel si-ar putea pierde licenta

Interesant ar fi de stiut daca Fulvio Conti, managerul general al Enel Italia, stie pe ce sunt aruncati banii companiei in Romania, cu titlu de „investitie”. In timp ce D’Agnese „pompeaza” sute de milioane de euro in proiectul Telecontrol, care este nul din start, fara o retea bine pusa la punct, concurenta Enel abordeaza situatia intr-un mod profesionist. De exemplu, Electrica SA anunta pe site-ul sau ca programele de investitii sunt orientate spre cateva directii precise: realizarea de linii si statii noi, retehnologizari, modernizari ale instalatiilor electrice, atragerea de noi consumatori si imbunatatirea calitatii energiei electrice distribuite si furnizate. In atare conditii, Fulvio Conti ar trebui sa analizeze cu atentie pe mana cui lasa bugetul si sa desemneze pentru Romania un CEO capabil sa discearna intre bine si rau, intre investitie si risipa, pentru a nu se trezi, intr-o buna zi, fara licenta.

Cine incaseaza banii pe lumina!

Cu putin timp in urma, Enel Energie Romania a cumparat, cu cateva zeci de miliarde de lei vechi lunar, servicii privind „asigurarea prin casieriile achizitoriului a activitatii de facturare (incarcare chei) si incasare a tuturor facturilor si preavizelor emise de catre achizitor pentru clientii reziduali si unii clienti business, precum si activitatile aferente incasarii”. Marile beneficiare ale contractelor oferite fara licitatii pentru toate cele opt judete in care activeaza Enel sunt firmele Sindserv S.A.,  pentru zona de sud a tarii si Alt Univers Company 2002 S.A., pentru regiunea de vest. Stranie coincidenta, cele doua societati care au reusit sa puna mana pe aceste veritabile” pomeni” oferite cu o stranie larghete de conducerea Enel, de a obtine comisioane fabuloase din incasarea banilor pe care in mod normal putea sa ii incaseze direct firma italiana sunt controlate de fostii lideri de sindicat din domeniul energiei. Este vorba despre Adolf Muresan si Dumitru Chirita, presedintele si vicepresedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Electricitate UNIVERSUL. Adolf Muresan a ajuns intre timp un prosper om de afaceri cunoscut drept un apropiat al social democratilor, in timp ce Dumitru Chirita este chiar deputat PSD.

author avatar
Andrei Coman
1.445 afisari

3 COMENTARII

  1. Sa le faca si lor dosar penal … sa ii verifice la ce le trebuiesc contoarele alea

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger