AcasăNewsCutremur pe Marte

Cutremur pe Marte

Un ''marsquake'', inregistrat in premiera

Sonda spatiala InSight a detectat prima miscare seismica inregistrata pe o alta planeta decat Terra, au anuntat  specialistii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din California.

Un marsquake inregistrat in premiera

Zgomotul de slaba intensitate a fost echivalentul aproximativ al unui seism de pe Terra cu magnitudinea 2,5, a fost inregistrat pe 6 aprilie, cea de-a 128-a zi martiana – zilele pe Marte sunt cunoscute si sub denumirea de ”sol” – de cand InSight se afla pe Planeta Rosie.
Semnalul a fost detectat de seismometrul francez aflat la bordul sondei, un instrument suficient de sensibil pentru a masura o unda seismica cu raza cat jumatate din cea a unui atom de hidrogen.
„Am inregistrat zgomote de fundal si pana acum, dar acest prim eveniment inaugureaza oficial un nou domeniu de cercetare: seismologia martiana”, a explicat Bruce Banerdt, cercetator principal in cadrul echipei InSight. Cercetatorii  examineaza in continuare informatiile colectate pentru a determina cu exactitate cauza precisa a semnalului, insa miscarea pare sa provina din interiorul planetei, nefiind un efect al unor forte de la suprafata. Intensitatea si durata cutremurelor pe Marte se incadreaza in profilul miilor de seisme detectate pe suprafata Lunii (”moonquake”) in intervalul 1969-1977 de seismometrele instalate pe satelitul natural al Terrei in cadrul misiunilor Apollo ale NASA. Alte trei aparente semnale seismice au fost detectate de sonda InSight  in ultimele doua luni, insa expertii nu au putut demostra cu siguranta ca acestea au fost cu adevarat cutremure.

author avatar
Andrei Coman
206 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger