AcasăNewsCutremur la Bruxelles: miliardele Chinei inghit toata Europa

Cutremur la Bruxelles: miliardele Chinei inghit toata Europa

Se da legea care controleaza investitiile Beijingului pe continent

Au pozat impreuna la Paris (11 noiembrie – Ziua Armistitiului) doar de dragul imaginii. In ochii norodului, si-au dorit pictata o lume unita in idealuri si obiective, insa ambitiile si mai ales interesele personale dezvelesc o Europa mai dezbinata ca nicicand, o Europa macinata de intrigi si piedici in calea dezvoltarii, o Europa aflata in plin razboi economic si pregatita sa dea pixul pe turela tancului. Increderea UE in partenerii ei este la cel mai scazut nivel din istorie, dovada graba cu care Bruxellesul cauta sa prinda in lat investitiile Chinei pe „Batranul continent”. O noua criza se coace zilele astea in laboratoarele Occidentului, cu decontul pregatit pentru plebea din Est.

Se da legea care controleaza investitiile Beijingului pe continent

Uniunea Europeana ar trebui sa insemne consens, insa doctrina macronista scolita in centrele de pregatire ale elitei finantiste globale nu ingaduie votul egal. Din contra! Avem deja o Europa cu mai multe viteze si se doreste cimentarea acestui sistem. Cui nu-i convine, n-are decat!

Se da legea care controleaza investitiile Beijingului pe continent

Este si cazul Italiei, care denunta acordul pe care UE se pregateste sa-l ratifice pana la finalul acestui an. Concret, 2018 nu se va incheia fara o lege prin care Uniunea sa poata supraveghea/ control ape viitor toate investitiile straine efectuate in comunitate! Cu dedicatie pentru China, despre care tot mai multe cancelarii occidentale atrag atentia ca a cumparat Europa „la bucata”!

Roma latra, Parisul nu aude

Executivul comunitar vrea sa investigheze toate investitiile straine derulate deja in sectoarele considerate strategice pentru interesele Europei, cum ar fi domeniul tehnologiei. In realitate, comisarul pentru Comert, Cecilia Malmstrom, isi va baga nasul in toate contractele pe care apare nume de investitori chinezi, semn ca Parisul (cu acordul Berlinului, evident!) vrea sa le inchida usa in nas „prietenilor” de la Beijing.

Italia isi doreste legaturi mai stranse cu China, ba in acest sens chiar a semnat o serie de acorduri comerciale, insa vocea Romei e cam singura din Uniune care se si face auzita. Asta, desi inclusiv Romania are rezerve fata de masura pe care se pregateste s-o adopte UE. Are rezerve, nu si „cojones” sa si le exprime public! „Vrem independenta, sa facem afaceri cand vrem si cu cine vrem”, zic italienii, sprijiniti tacit si de „bravii” europarlamentari romani.

Investitii de miliarde in ultimii ani

An dupa an, banii chinezilor au cucerit Europa. Sau, mai corect spus, au feliat-o, ca sa nu-i uitam nici pe oligarhii rusi din Vest. De la preluarea unor giganti din domeniul economiei si pana la investitii in companii hi-tech sau in infrastructura locala, Beijingul s-a implicat aproape in fiecare tara de pe continent. Bloomberg a analizat cam cat de mare e investitia. Si e mare, o, Doamne, e mare cat …China! Evident, firmele din Occident sunt nemultumite, au acum concurenta serioasa, insa tarile „de la periferie” aproape ca depind de miliardele asiaticilor, asa ca problema este una extrem de delicata.

In 10 ani, au investit 300 de miliarde

In ultima decada, pe Batranul continent s-au finalizat aproape 700 de afaceri intre companii de stat sau private din China si 30 de tari europene. Valoarea totala a investitiilor tinde spre 300 de miliarde de euro, scrie Bloomberg. Sa amintim doar cateva: preluarea totala a colosului italian Pirelli, a companiei de leasing aerian irlandeza Avolon Holdinh, producatorul de pesticide elvetian Syngenta (cumparat cu 46,3 miliarde!), o participatie de 9 miliarde in actionariatul Daimler, achizitionarea (partiala sau in totalitate) a patru aeroporturi si sase porturi (!), 20 de cladiri de birouri in cartierul financiar londonez Canary Wharf (capitala Angliei, impartita „frateste” cu miliardarii rusi), 13 cluburi de fotbal si zeci de mii de hectare de parcuri eoliene in 9 tari! Ambitiile sunt mult mai mari de atat – Bloomberg n-a putut descifra care este valoarea a peste 350 de fuziuni, investitii si joint ventures trecute „sub cheie” intre statele europene si China; se estimeaza, insa, ca ar fi vorba de afaceri de aproape 50 de miliarde!

Pentru o imagine de ansamblu a fortei financiare de care dispune China merita amintita investitia totala realizata doar in Marea Britanie: 70 de miliarde de euro!

Dupa Pireu, vor si Portul Constanta. Si mai ce?

Romania nu-i straina deloc de interesele Chinei. Pe malurile Dambovitei, Beijingul a cumparat un terminal in Portul Constanta (se aude ca l-ar vrea pe tot!), dar nu s-au oprit aici. De putini ani chinezii s-au implicat si in afacerile cu petrol si gaze, preluand compania Zeta Petroleum, activa si in alte state din Balcani. Infrastructura rutiera si reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda sunt celelalte tinte recunoscute de China!

Partidul lui Xi Jinping nu se opreste aici: are in plan construirea de reactoare nucleare in Bulgaria, achizitia de porturi in Croatia si Suedia, ridicarea unui pod si a unei cai ferate care sa lege Budapesta de Belgrad (!), dezvoltarea de la zero a unei statiuni de schi in Alpii francezi, ba chiar a lansat o oferta de preluare a pachetului majoritar de actiuni la Skoda!

author avatar
Nicholas Cezar
2.390 afisari

5 COMENTARII

  1. Problema este pentru Colonie ca i s-a pus baraj la orice investitie chinezeasca la noi,sa vedem intelegerile lui ponta pentru terminarea generatoarelor atomice nr.3 si 4 de la Cernavoda cu ajutorul Chinei,pauza totala,insa nici uie nu ne ajuta doar ne blocheaza.Stapanii uie ne blocheaza peste tot,in porturi,in autostrazi,in schengen,in justitie si cam peste tot ca sa nu cumva sa ne ridicam un pic.Si noi ce facem=dam vina numai pe tradatorii,mercenarii interni ca nu-si fac treaba,mu vedem ca ei implemenreaza programul de colonie al stapanilor,mai tineti minte ele 12 cerinte ale lui barosul date pontakului?

  2. gaselnira! nu ne dau bani sw metrou , care oeicum erau putini, motivand ca termenul propus de noi pentru finalizarea lucrarilor e prea scurt! ei stiu foarte bine ca dandadu-ne bani putini , nu avem cu ce-l termina; asa ca nu ne mai dau deloc! bravoo Uniune sclavagista , te tii numai de furtisaguri , dar vrei sa arati ca Sfanta

  3. Bai postacilor,va place sa traiti in vest si stati cu sufletul la mama rusie. Eu v-as face pachet si v-as trimite in siberia,sa admirati privelistea. Nenorocitilor! Auzi colonie!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger