AcasăNewsCutremur in lumea stiintifica: Seismologi italieni, la inchisoare pentru ca n-au tinut...

Cutremur in lumea stiintifica: Seismologi italieni, la inchisoare pentru ca n-au tinut cont de „indicii empirice”!

Seful Comisiei pentru Riscuri Majore din Italia, Luciano Maiani, si-a dat demisia dupa ce un judecator i-a condamnat ieri la sase ani de inchisoare pe sapte responsabili cu prevenirea dezastrelor.

Giuliani a prezis ca va fi cutremur bazandu-se pe concentratia mare de radon

Toti cei sapte condamnati faceau parte din Comisia Nationala pentru Prevenirea Dezastrelor (CNPD), in care calitate, a considerat judecatorul, au dat asigurari ca nu se va produce niciun cutremur major in 2009.

Au „prezis” ca nu va fi cutremur

Insa, la 6 aprilie, in L`Aquila, un cutremur de 6,3 pe scara Richter a ucis 309 persoane. Judecatorului i-au trebuit numai trei ore de gandire pentru a da sentinta. Apararea celor sapte a mers pe ideea ca nu exista metode stiintifice de anuntare a cutremurelor astfel incat autoritatile sa ia masuri speciale, eventual de evacuare a populatiei. Judecatorul a luat insa in considerare ca cei sapte specialisti au indus populatia in eroare cand au dat asigurari ca nu se va produce niciun cutremur.

L-au dat in judecata pe cel care a avertizat populatia

Totul a pornit de la Giampaolo Giuliani, un tehnician de la Laboratorul National Gran Sasso din Abruzzi, care a postat pe Internet avertizarea ca un cutremur mare e iminent, bazandu-se pe concentratia mare de radon constatata in regiune. Anuntul sau a creat panica, iar specialistii de la CNPD nu numai ca au asigurat populatia ca nu se va intampla nimic, dar l-au si actionat in judecata pe Giuliani, pe motiv ca provoaca panica. Radonul, un gaz eliberat cand se misca sau se fisureaza rocile (dar si in alte conditii), este considerat, din anii `70, un precursor al cutremurelor, dar nu s-a putut stabili o corelatie exacta. Comportamentul haotic al animalelor este iarasi un indiciu, folosit cu succes de chinezi, dar insuficient exploatat de lumea stiintifica. Condamnarea celor sapte specialisti a starnit o dezbatere furtunoasa pe tema predictiei cutremurelor, care va continua, pentru ca cei sapte au facut recurs.

author avatar
Adina Mutar
349 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger