AcasăNewsCum va protejati de furtul de identitate

Cum va protejati de furtul de identitate

Furtul de identitate este un tip de frauda care implica furtul de bani sau obtinerea altor avantaje prin a pretinde a fi altcineva. Asociatiile din domeniul protectiei consumatorilor au lansat un nou proiect de constientizare a pericolului furtului de identitate si de contracarare a acestui tip de hotie.

Hotii „doteaza” bancomatele cu cititoare de carduri, apoi copiaza datele si golesc conturile clientilor bancari neatenti

Observatorul European Model-Anti Furt de Identitate, lansat ieri in Bucuresti,  este unul dintre cele mai importante rezultate ale proiectului „Me is Mine” (Eu inseamna al Meu), finantat de Comisia Europeana. Proiectul este implementat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons,  in parteneriat cu organizatia ADICONSUM din Italia.  Noul proiect are ca obiectiv pe termen lung reducerea cazurilor de furt de identitate si popularizarea drepturilor consumatorilor cu privire la protectia datelor cu caracter personal.

Tipuri de fraude

In cadrul proiectului Me is Mine a fost realizat un studiu avand ca scop colectarea de date cu privire la furtul de identitate. Studiul a acoperit un esantion reprezentativ, pe diverse categorii de varsta, de 13-18 ani, 49-54 ani si peste 55 ani. Din studiu a reiesit faptul ca unul dintre cele mai cunoscute tipuri de furt de identitate este skimming-ul  (activitate ilegala prin care o persoana obtine in mod fraudulos datele stocate pe cardul bancar al altei persoane) si phishing-ul (obtinerea prin telefon sau mail a unor date de acces pentru aplicatii de tip bancar, aplicatii de comert electronic, ca eBay sau PayPal, sau informatii referitoare la carduri de credit, prin oferirea unor false premii). Alte tipuri cunoscute de furt de identitate sunt cele de tip spam (mesaje electronice nesolicitate, de publicitate pentru produse si servicii dubioase) sau prin intermediul retelelor de socializare. Categoria cea mai putin cunoscuta de furt de identitate este cea prin „colectarea” materialelor printate care au fost aruncate fara a fi distruse si care contin date personale si bancare, numita trashing.

Semne de avertizare

Riscati sa va fie (deja) furata identitatea (si golite conturile bancare) daca:

–         ati primit un e-mail, SMS sau un telefon din senin, prin care vi se cere sa validati sau sa confirmati detalii bancare;

–         ati observat ca au disparut sume de bani din contul bancar, fara nici o explicatie;

–         apelantul care va solicita informatii cu caracter personal va descurajeaza sa verificati daca este o cerere reala, prin raspunsuri evazive, eventual chiar prin amenintarea cu pierderea unui „premiu” (evident fals).

Metode de prevenire

Specialistii InfoCons au consemnat cateva metode de prevenire a furtului de identitate, practicate de unii consumatori si ignorate complet de altii:

–         utilizarea unui software pentru protectia datelor pe computerul personal (antivirus /firewall);

–         acoperirea tastaturii bancomatelor atunci cand se efectueaza plati sau se retrage numerar;

–         salvarea in calculator a parolelor de acces pe diverse site-uri sau conturi bancare;

–         verificarea periodica a extraselor de cont;

–         alertarea prin sms pentru fiecare retragere de numerar.

author avatar
Arpad Dobre
2.950 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger