AcasăNewsCum traiesc copiii tiganilor nomazi din Anglia

Cum traiesc copiii tiganilor nomazi din Anglia

De fapt, pustii din imaginile alaturate nu mai sunt nomazi, dar lumea asa ii numeste. Pentru neamul lor care a cutreierat prin toata Marea Britanie. Desi ei au sareta si caruta cu coviltir, familia lor nu mai haladuieste de mult. Bunicul lor a cumparat o ferma acum 29 de ani si toti, cu mic, cu mare, locuiesc acolo.

Abraham si Johnny sunt tigani, sunt gemeni, si au 11 ani. Ei sunt noile vedete tv din Marea Britanie, unde reality show-ul Gipsy Kids face adevarate furori. Cei doi copii locuiesc, de cand se stiu, la Ferma Five Oaks, undeva in Essex, ferma pe care a cumparat-o bunicul lor, Sam Beaney,  in urma cu 29 de ani.

Satra care nu se mai „plimba”

Lumea îi numeşte nomazi şi se fereşte de ei, însă gemenii Abraham şi Johnny îşi văd de viaţa lor: fac box de la patru ani, au absolvit clasa I-a şi ştiu să şofeze

Desi de atunci familia lor nu mai calatoreste cu caravana, vecinii si cunoscutii ii stiu drept nomazi, tigani de satra, cum s-ar spune.  Pe teritoriul fermei exista un conac, unde locuiesc parintii celor doi gemeni, o casa mai mica, unde traiesc verisoara lor si sotul acesteia si doua rulote foarte incapatoare. In una dintre acestea locuiesc gemenii Abraham si Johnny. „la 11 ani, suntem prea mari ca sa mai locuim cu parintii”, spun ei. De altfel, in cadrul fermei functioneaza alte legi. Spre exemplu, ambii copii sofeaza, impartindu-si pe rand un Smard si un buggy de golf. Desi nu mai sunt nomazi, tiganii de la Five Oaks au doi cai, sareta, ba chiar si o caruta cu coviltir.  In curte, la loc de cinste, troneaza un ceaun urias (care face pe putin 900 de lire sterline, spun baietii) si unde se gateste saptamanal,  ca sa nu se uite acest obicei traditional. Ca orice mancare care se poate face la tuci, si Abraham si Johnny sunt pe cale sa devina si niste buni bucatari.

Boxul, un sport necesar

Desi au 11 ani, Abraham si Johnny de abia au absolvit clasa I, dar spun ca au de gand sa se tina de scoala. Cei doi fac box de la patru ani, dar, recent, au fost dati afara pentru ca s-a aflat ca sunt din clanul nomazilor. „Oameni certati cu legea sunt in orice neam. Noi, insa, am fost crescuti ca sa fim respectuosi. Nu am fost obraznici niciodata, nici cu cei foarte batrani”, se jura cei doi tineri boxeri. Acum fac box in curte, lovind un sac urias. Sportul se face sub indrumarea unchiului lor, campion national si mondial la lupta in cusca. „In poporul nostru, de multe ori, lucrurile se rezolva cu pumnii. Baietii trebuie sa stie de mici cum sa isi apere pozitia si familia, spune, Tony Giles, unchiul campion al celor doi mici luptatori.

author avatar
Catalin Dumitrescu
1.475 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger