AcasăNewsCum te feresti de fraudele bancare

Cum te feresti de fraudele bancare

Nu incredinta nimanui numarul de card sau codul PIN, altfel risti sa ramai fara bani in cont

Fraudele bancare, furtul de date personale si chiar furtul propriu-zis al banilor de la clientii neatenti ai bancilor constiuie riscuri tot mai mari in ultima vreme. Reprezentantii bancilor te invata cum sa te feresti de ele si cum sa-ti pastrezi banii in siguranta.

Nu incredinta nimanui numarul de card sau codul PIN, altfel risti sa ramai fara bani in cont

In ultima vreme s-au inmultit cazurile de fraude bancare, drept pentru care reprezentantii CEC Bank, Volksbank si ai altor banci iti ofera cateva sfaturi pentru pastrarea banilor tai in deplina siguranta:

  1. Nu incredinta banii altor persoane pentru a face operatiuni in numele tau si nu face tu insuti operatiuni cu numerar fara a le verifica si fara a solicita confirmarea efectuarii lor prin documente legale (extrase de cont semnate si stampilate, ordine de incasare semnate si stampilate, in care sa se regaseasca inscrisa exact suma pe care ai depus-o/retras-o din cont etc.).
  2. Nu incredinta bani unor persoane care sunt sau pretind a fi angajati ai bancii. Orice operatiuni cu banca trebuie facute doar la sediul bancii sau prin mijlocele legale (bancomate, internet banking etc.).
  3. Nu incredinta unor persoane necunoscute documente si informatii bancare cum ar fi: numarul de card, PIN, documente de identitate etc., deoarece acestea pot fi folosite in dauna ta, atat prin retragerea unor sume din conturile tale, cat si pentru a contracta credite in numele tau.
  4. Nu lasa la voia intamplarii ordine de plata sau cecuri necompletate, dar semnate, ori cereri sau contracte de credit semnate in alb. Citeste-le cu atentie inainte sa le semnezi!
  5. Solicita documente pentru orice operatiune facuta si pastreaza-le.
  6. Verifica periodic situatia contului tau.
  7. Daca iei credite in numele altor persoane sau girezi (garantezi) pentru ele trebuie sa constientizezi ca esti responsabil de achitarea lor ca si cand le-ai fi imprumutat tu insuti, iar legea nu te va scuti de respectarea acestor obligatii.
  8. Nu raspunde unor eventuale solicitari de recompense sau alte „comisioane” din partea angajatilor bancii si raporteaza-le imediat  conducerii institutiei. Angajatii bancii n-au dreptul sa perceapa sau sa accepte comisioane in interes personal.
  9. Fii atent la operatiunile de tipul schemelor piramidale care presupun plati bancare. Banca are sisteme de detectare a tranzactiilor suspecte, insa responsabilitatea finala iti revine.
  10. Cand retragi bani de la banca, pune-i intr-un loc sigur si asigura-te ca nu te urmareste cineva.
  11. Semnaleaza orice suspiciune de frauda pe adresa de e-mail a bancii.
  12. Inainte de a intra in relatii de afaceri cu alte persoane (in special in baza unor instrumente de plata cum ar fi cec-urile si biletele la ordin), verifica-le la Centrala Incidentelor de Plati (CIP) si la Centrala Riscurilor Bancare (CRB), prin intermediul serviciilor oferite in acest scop de banca.
author avatar
Arpad Dobre
263 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger