AcasăNewsCum si-a luat teapa presa rusa de 1 aprilie: ”Franta va livra...

Cum si-a luat teapa presa rusa de 1 aprilie: ”Franta va livra Uniunii Europene navele Mistral”

Agentiile de presa rusesti au intrat in ”breaking-news” cand au auzit ca navele de desant au fost vandute UE

Franta va livra UE cele doua nave Mistral promise Moscovei, dar a caror comanda a fost blocata in urma evenimentelor din Ucraina. Pacaleala, lansata de un site britanic, a fost preluata senin de presa rusa, care nu a detectat farsa.

Agentiile de presa rusesti au intrat in ”breaking-news” cand au auzit ca navele de desant au fost vandute UE

Potrivit cotidianului pe internet EU Observer, Franta a decis sa livreze cele doua Mistral UE, decizie subliniata de o ”declaratie” a sefului diplomatiei europene , Federica Mogherini: ”Achizitionarea de catre institutia europeana a celor doua nave marcheaza un pas istoric in elaborarea unei politici de aparare comuna, cum este definita in articolul 42 al tratatului de la Lisabona”, citeaza Le Figaro. Si ministrul de Externe francez, Laurent Fabius, ”subliniaza” ”angajarea Frantei in favoarea unei politici de aparare europeana”. Evident, cele doua nave, Sevastopol si Vladivostok, vor fi rebotezate ”Juncker” (presedintele Comisiei Europene) si ”Mogherini”, si vor stationa in golful italian Lampedusa (unde sosesc de regula vasele cu imigranti clandestini). ”Informatia” a fost preluata cat ai clipi, sub forma de ”depesa urgenta” de marile agentii de presa ruse, RIA Novosti, Interfax, urmate de marea majoritate a media. In conditiile in care EU Observer a inserat, la debutul articolului: ”Acest articol este o pacaleala de 1 aprilie. Niciun citat sau informatie continute nu sunt veridice”. De partea sa, purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a preferat sa ironizeze episodul: ”Toate aceste glume sunt oportune dar si finalizarea contractelor”. El a adaugat: ”Kremlinul mai  mult lucreaza decat sa faca glume”.

Meci de judo Putin-Porosenko

Tot de 1 aprilie, hebdomadarul britanic Economist, citat de Sputnik,  a raportat ca presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a propus reglementarea divergentelor geopolitice intre Moscova si Kiev in timpul unui meci de judo cu presedintele Vladimir Putin. Potrivit Economist, Vladimir Putin avea la dispozitie 24 de ore sa raspunda provocarii…

author avatar
Tudor Borcea
272 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger