AcasăNewsCum se resusciteaza firmele falimentare

Cum se resusciteaza firmele falimentare

“La omul sarac nici boii nu trag”, spunea un vechi proverb romanesc si, din pacate, este tot mai valabil chiar si in zilele noastre.

Observam ca Uniunea tot face planuri de salvare a Greciei, Spaniei sau Italiei, neluand in calcul adevaratii saraci ai Europei, printre care regasim la loc de frunte si Romania.

Firme profitabile, cu datorii uriase

In aceste conditii nu ne ramane decat, ca de obicei, sa ne ajutam singuri si sa cautam solutii pentru diminuarea efectelor crizei mondiale economice si una dintre idei ar fi si refinantarea companiilor care, cu toate ca au un mare potential de afaceri, in mod cu totul paradoxal au si cele mai spectaculoase datorii la stat. In acest top al datornicilor figureaza CFR Infrastructura, cu 2,382 miliarde lei, Compania Nationala a Huilei, cu 2,002 miliarde lei, sau CFR Marfa, cu 343,7 milioane lei, adica firme care, cel putin in cazul CFR-ului, ar trebui sa fie printre cele mai profitabile din tara! Din pacate, cu toate ca vorbim de firme publice, adica de „datorii ale statului catre stat”, bugetul nu mai poate sustine aceste companii si nici sa le stearga, la nesfarsit, datoriile.

Investitori pentru datornici

O masura deja luata a fost aceea a privatizarii managementului si stabilirea unor criterii de performanta, pentru cei care se vor incumeta sa incerce eficientizarea acestor societati de stat. O noua varianta, gandita de catre Lucian Isar, ministrul delegat pentru mediul de afaceri, ar fi aceea de a atrage noi fonduri de investitii straine, in Romania, care sa fie interesate de cumpararea de actiuni la companiile de stat, sau chiar private, care au probleme cu lichiditatile si datorii la buget, sau la terti si care au, totusi, un mare potential de-a trece de la minus la profit. Ramane de vazut modul in care autoritatile romane vor reusi sa-si prezinte “marfa”, pentru a concretiza o astfel de idee!

author avatar
Silviu Ionescu
442 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger