AcasăNewsCum se obtine certificatul pentru handicap

Cum se obtine certificatul pentru handicap

Persoanele cu handicap pot cere reevaluarea, in cazul agravarii suferintei lor

Pentru a fi incadrate in grad si tip de handicap, persoanele care solicita acest lucru trebuie sa parcurga etapele obligatorii ale procedurii de evaluare.

Persoanele cu handicap pot cere reevaluarea, in cazul agravarii suferintei lor

Ordinul Ministerului Muncii nr. 2.298/2012 privind aprobarea Procedurii-cadru de evaluare a persoanelor adulte in vederea incadrarii in grad si tip de handicap a fost publicat recent in Monitorul Oficial. Conform AvocatNet, prevederile actului normativ se aplica pentru:

–         persoanele care solicita incadrarea in grad si tip de handicap;

–         persoanele adulte cu handicap care, din diferite motive, solicita reevaluarea in vederea obtinerii unui nou certificat de incadrare in grad si tip de handicap;

–         persoanele adulte cu handicap pentru care se solicita reevaluarea de catre Directia Generala  de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sau de catre Comisia superioara de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.

Documente necesare

Dosarul se depune la Serviciul de evaluare complexa a persoanelor adulte cu handicap (SECPAH) si trebuie sa cuprinda urmatoarele documente:

–         cerere-tip de evaluare complexa;

–         copie de pe documentele de identitate;

–         documente medicale: referat privind situatia medicala prezenta, intocmit de medicul specialist, scrisoare medicala-tip de la medicul de familie, copii de pe biletele de externare si investigatii paraclinice, de la caz la caz;

–         ancheta sociala efectuata de serviciul social al primariei localitatii de resedinta/domiciliu a solicitantului;

–         adeverinta de salariat, in cazul salariatilor;

–         copie a deciziei de pensionare, talon de pensie, in cazul pensionarilor,;

–         adeverinta conform careia persoana nu are niciun venit, in cazul persoanelor fara venituri.

SECPAH verifica si analizeaza dosarul si, in termen de cinci zile lucratoare, comunica solicitantului data planificata  pentru evaluare, care trebuie sa aiba loc  in termen de 60 de zile de la data inregistrarii cererii si a documentelor.  In cazul persoanelor nedeplasabile, evaluarea complexa se va efectua la domiciliul/resedinta persoanei in cauza.

Etapele procedurii de evaluare

Iata care sunt etapele evaluarii:

1. Repartizarea dosarului echipei multidisciplinare, pentru evaluarea complexa;

2. Analiza dosarului (verificarea documentelor);

3. Programarea persoanei pentru evaluare;

4. Efectuarea de catre echipa multidisciplinara a evaluarii/reevaluarii propriu-zise a persoanei solicitante si, dupa caz, in prezenta reprezentantului legal al acesteia;

5. Intocmirea raportului de evaluare complexa, cu formularea propunerilor privind incadrarea sau neincadrarea in grad de handicap.

author avatar
Arpad Dobre
10.002 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger