AcasăNewsCum se imparte averea PSD

Cum se imparte averea PSD

In acest moment, in Romania exista trei grupari locale care lupta pentru controlul puterii politice.

  1. PSD – Dragnea
  2. Iohannis – Hellvig – SRI – societatea civila
  3. Ponta – Maior – Kovesi – Coldea – grupul de generali demisi din SRI

Prima grupare (PSD – Dragnea) detine de drept puterea politica, dar se afla sub presiunea de a o ceda celorlalte doua.  A doua grupare (Iohannis – Hellvig – SRI ) e angajata in reformarea structurilor de forta in folosul propriu, pentru ca, prin intermediul lor, sa poata controla cat mai mult din putere si sa poata rasturna, la momentul favorabil, guvernarea PSD. Aceasta grupare se bizuie pe tendinta de crestere a segmentului civic, pe care il instrumenteaza politic si il foloseste ca pirghie pentru dizlocarea guvernelor.

Scopul ei politic este obtinerea mandatului doi pentru Iohannis si anihilarea pe cale judiciara a adversarului politic PSD. Si Iohannis, si Hellvig inteleg ca lupta politica si electorala cu PSD nu are sorti de izbanda si ca singura cale de urmat e calea „penala”. Gruparea Iohannis – Hellvig – SRI are, pe termen scurt, acelasi obiectiv cu gruparea Ponta – Kovesi – Maior – Coldea: avarierea guvernarii PSD prin eliminarea liderului Dragnea.

Atacuri si tinte

Gruparea Ponta – Kovesi – Maior – Coldea are urmatoarele tinte:

– eliminarea lui Dragnea si preluarea PSD, cu tandemul Maior – Ponta la conducere

– desemnarea lui Maior candidat al PSD pentru presedintie.

Aceasta grupare actioneaza prin vechea retea a lui Coldea din presa, parchete, curti si servicii. Generalii plecati din SRI sint alocati proiectului. In momentul motiunii de cenzura din vara, gruparile doi si trei au actionat impreuna. De remarcat ca SRI nu a intervenit „institutional”, ci a fost prezent prin Hellvig si cativa apropiati.

In schimb, gruparea Ponta – Maior – Kovesi – Coldea a actionat cu toate puterile. Cea mai compacta dintre toate trei e gruparea PSD – Dragnea, care, chiar daca prezinta fisuri interne, duce actiunea politica la vedere si are scopurile declarate. Gruparea Iohannis – Hellvig – SRI – societatea civila isi ascunde legaturile interne. Membrii ei nu-si recunosc parteneriatul politic neconstitutional, chiar daca el e vizibil si masurabil. Exista, la nivelul acestei grupari, motive convergente pentru a destabiliza gruparea PSD – Dragnea.

Ce urmareste Iohannis

Iohannis are nevoie de un PSD slabit, fragmentat, framantat de lupte interne, incapabil sa guverneze. Astfel, discursul lui politic, lipsit de continut propriu, dobandeste un continut. Apoi, perspectiva unei candidaturi la presedintie a lui Dragnea – chiar condamnat, dar cu perspective de a-si rasturna situatia penala prin CEDO si prin noile evolutii in dosare – poate deveni sumbra pentru Iohannis. Scapat cumva din chingile judiciare, Dragnea poate supratura PSD si umfla cota electorala a frontului anti-Iohannis printr-o campanie de angajament teritorial masiv, cu scopul de a obtine o victorie din primul tur (singura posibilitate ca un candidat PSD sa castige prezidentialele). Pentru Iohannis, asadar, disparitia lui Dragnea este un obiectiv personal. Fara energia electorala a lui Dragnea, candidatul Firea sau orice alt candidat PSD nu pot obtine o victorie din primul tur.

Obiectivele SRI

Scopurile tehnice ale lui Hellvig si ale SRI sint:

– refacerea legislatiei Big Brother avariata grav de deciziile CCR (interceptari, perchezitii cibernetice, cartele prepay etc)

– controlul legislatiei primare si secundare care permite SRI sa influenteze institutii (ANCOM, Ministerul Comunicatiilor, DNA etc) si sa domine piata contractelor de stat

– stoparea comisiilor parlamentare de ancheta (alegeri 2009, SIPA, SRI etc) care pot duce la dezvaluiri cu consecinte dramatice pentru serviciu

– oprirea dezbaterilor in legatura cu existenta firmelor sub acoperire, care pot avaria grav fluxul financiar necontrolabil catre SRI si catre sefii SRI.

Aceste scopuri pot fi servite controland, prin oameni apropiati serviciului:

– Guvernul (Tudose, Grindeanu, ministrii Comunicatiilor, alti ministri)

– comisia SRI (Preda, Verestoy, Tutuianu etc)

– Parlamentul.

In aceasta perspectiva, slabirea PSD are o logica imediata.

Gruparea Maior – Ponta – Coldea – Kovesi, sprijinita de grupul demis din SRI lucreaza, pe termen scurt, in aceeasi directie cu Gruparea Iohannis – Hellvig – SRI. Efortul comun vizeaza, in aceasta ordine, destabilizarea PSD, destructurarea PSD, controlul PSD. Gruparea Iohannis – Hellvig doreste apoi distrugerea PSD, in timp ce gruparea Maior – Ponta planuieste preluarea PSD. In lipsa continutului politic, cea mai rapida cale pentru destabilizarea PSD a fost atacul asupra lui Dragnea. Deja vulnerabil prin dosarul politic Referendumul, Dragnea a fost pilotat de Coldea spre noi incurcaturi judiciare. Dragnea n-a renuntat niciodata la iluzia ca relatiile lui de tenis cu sefii SRI ii vor fi de ajutor si s-a afundat tot mai mult in capcana unui dialog inselator cu Hellvig si Iohannis. A fost pacalit de fiecare data si, pe masura ce a pierdut putere, a facut greseli tot mai mari.

Actiuni judiciare si denigrare la greu

A fost usor pentru cele doua grupari angajate in lupta anti-PSD sa-i confectioneze lui Dragnea o imagine negativa. Mai intai prin canalele media apropiate SRI-DNA, apoi prin actiunile judiciare conjugate ale SRI-DNA. Maior l-a denigrat, in SUA, in toate cercurile cu influenta la Bucuresti, ceea ce a dus la o presiune accentuata a ambasadelor. Ponta l-a atacat cu dezvaluiri din fostul guvern USL si s-a oferit sa-l denunte la DNA. Demonizat si tratat ca inamic public, Dragnea a fost impins sa accepte in guvern, in fruntea guvernului, in partid, in comisii, in prefecturi, in institutii si companii de stat oameni controlati de servicii (in principal SRI). In acest moment, Dragnea e atacat simultan din exteriorul si din interiorul PSD, prin colaboratorii aceleiasi unitati. Totusi, el si-a mentinut influenta asupra partidului numind civili in ministerele care distribuie bani (Dezvoltare, Transporturi). Acesti oameni urmeaza sa fie inlaturati prin mecanisme judiciare (Shhaideh) sau prin remaniere (Cuc). Astfel, parghiile lui Dragnea se imputineaza, iar PSD ii poate fi tras mai usor de sub picioare.

Batalia pe fonduri

Iesirea brusca a premierului Tudose din linia politica trasata de PSD indica nu numai declansarea unei actiuni ample impotriva lui Dragnea, ci si nerabdarea unei clientele noi, care considera ca fondurile de la Dezvoltare si Transporturile trebuie sa-si schimbe destinatia. Gruparea Iohannis – Hellvig – SRI a preluat de la Coldea sistemul de infiltrare/racolare a resursei umane in PSD. Acum, efectivele reactivate lucreaza in interiorul partidului pe un plan concret de destabilizare. Episoadele Grindeanu si Tudose sunt stadii succesive ale planului. Operatiunea Tudose e o operatiune Grindeanu adusa la zi, cu erorile corectate. Acest proces de destructurare/preluare/eliminare a PSD e in plina desfasurare. El inainteaza deocamdata incet, fiindca partidul inca opune rezistenta. Daca insa Dragnea dispare din ecuatie, legatura organica intre baroni si centru slabeste, iar PSD poate fi repede reamenajat pentru scindare, cu aripile Tudose (SRI-Iohannis) si Firea (PSD) ca aripi principale.

Gruparea Maior – Ponta, care vizeaza preluarea, nu are viitor politic, dar, pe termen scurt, castiga spatiu politic prin contractia PSD. In schimb, prin disparitia lui Dragnea, gruparea Iohannis – Hellvig – SRI ajunge sa controleze guvernul, economia si resursele. Controland deja institutiile de forta si o parte a justitiei, poate sa elimine orice adversar politic la alegerile din 2019 si 2020.

Ce trebuie sa faca PSD

– sa reziste la presiunile celor doua grupari

– sa evite conflictul intern

– sa livreze 50% din cifrele promise

– sa transforme comisiile parlamentare de ancheta in arme politice

– sa isi desecurizeaza personalul

– sa treaca  reforma legilor justitiei

author avatar
Andrei Coman
868 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sincer, mi se pare una din cele mai bune analize. Trebuie completata insa cu ce nu doresc anumite cerucri sa se intimple in plam legislativ pentur ca evident sint lucruri aminate inclusiv din discutia publica precum referendumul cu definirea familiei, legiel justitiei, impozitarea pe cifra de afaceri. Intelegeti dimensiunea opozitiei fata de PSD?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger