AcasăNewsCum obtineti pensia anticipata sau partiala

Cum obtineti pensia anticipata sau partiala

Tot mai multi angajati sau someri cu varste de peste 50 sau 55 de ani vor sa inceapa demersurile pentru a „iesi” la pensie, fie ea anticipata sau anticipata partiala, insa trebuie indeplinite o serie de conditii destul de restrictive.

Dosarul de pensionare anticipata trebuie sa contina si adeverinte privind sporurile primite si incadrarea in grupe speciale de munca, de la caz la caz

Persoanele care vizeaza pensia anticipata pot beneficia de ea doar daca mai au cel mult cinci ani pana la implinirea varstei standard de pensionare (63 de ani pentru  femei, 65 de ani pentru barbati). De asemenea, acest tip de pensie trebuie avut in vedere doar de persoanele care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin opt ani mai mare decat stagiul complet de cotizare. Acest stagiu este de 29 de ani pentru femei, respectiv 34 de ani pentru barbati.

Perioade excluse

De asemenea, cei care vor pensie anticipata trebuie sa aiba in vedere ca statul nu ia in considerare, in acest caz, perioadele in care solicitantul:

–         a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;

–         a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.

–         a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.

Conform legii, la pensia anticipata nu se iau in considerare nici perioadele in care contribuabilul a beneficiat de:

–         indemnizatii de asigurari sociale, intre 1 aprilie 2001 si 1 ianuarie 2006;

–         pensie de invaliditate;

–         concediu pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de accident de munca si boli profesionale, din 1 ianuarie 2005 pana in prezent;

–         concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la trei ani, din 1 ianuarie 2006.

Atentie! Cei care vor pensie anticipata trebuie sa stie ca aceasta nu poate fi cumulata cu niciun fel de alte venituri de natura profesionala..

Documente necesare

Persoanele care vor sa beneficieze de pensia anticipata vor depune la casa de pensii pe raza careia domiciliaza o cerere de pensionare, atasata la un dosar care trebuie sa contina urmatoarele documente:

–         carnetul (cartea) de munca (original si copie);

–         alte acte prevazute de lege care sa ateste vechimea in munca;

–         adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca pentru perioada 01.04.1992-01.04.2001, in situatia in care acestea nu sunt inregistrate in carnetul de munca;

–         adeverinta privind  incadrarea activitatii in fostele grupe I si/sau II de munca (unde este cazul);

–         procura speciala pentru mandatar (unde este cazul);

–         alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.

Pensia anticipata partiala

Pensia anticipata partiala se poate acorda cu cel mult cinci ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare. Pot beneficia de ea persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si cele care au depasit stagiul complet de cotizare cu mai putin de opt ani. Dupa atingerea varstei standard de pensionare (60 de ani pentru femei, 65 de ani pentru barbati), pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta, urmand a fi recalculata.

author avatar
Arpad Dobre
36.021 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger