AcasăNewsSuperbonus de la stat pentru cumpararea unui automobil electric

Superbonus de la stat pentru cumpararea unui automobil electric

Cei care au cateva zeci de mii de euro si mai au nevoie de cateva mii de euro pentru cumpararea unei masini electrice pot depune cereri pentru obtinerea unei reduceri de 12.000 de lei la cumpararea automobilului respectiv.

Automobilele elctrice comercializate in Romania costa peste 30.000 de euro

Pesoanele care doresc sa obtina tichetul de 12.000 de lei pentru cumpararea unui automobil electric pot depune cereri la Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Reducerile la cumpararea automobilelor electrice, respectiv eco-tichete in valoare de cate 12.000 de lei, sunt prevazute in Ordonanta de urgenta privind timbrul de mediu pentru inmatricularea masinilor, adoptata in februarie 2013.

Inscriere, avizare, obligatii

Eco-tichetul se acorda la achizitionarea unui autovehicul nou (autoturism, autoutilitara usoara sau autospeciala usoara) propulsat de un motor electric, cu alimentare de la o sursa electrica. Pentru obtinerea eco-tichetului se pot inscrie la AFM persoane fizice si juridice, unitati administrativ-teritoriale si institutii publice. Dupa obtinerea acordului din  partea statului, cei care au primit aviz favorabil  trebuie sa se inscrie la un producator validat de AFM in termen de 20 de zile, in cazul persoanelor fizice,  respectiv de 45 de zile pentru persoanele juridice. Dupa primirea confirmarii de alocare a eco-tichetului, producatorul validat are obligatia sa demareze si sa finalizeze procedura de achizitionare a autovehiculului nou in termen de 30 de zile, fara a depasi data de 15 decembrie a anului in curs. AFM va distribui anul acesta 100 de eco-tichete prin Programul de promovare a vehiculelor de transport nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic.

Facilitati

Eco-tichetul nu este transferabil, dar un solicitant poate aplica pentru mai multe tichete, in functie de numarul de autovehicule electrice noi pe care doreste sa le achizitioneze. Diferenta de pret poate fi acoperita de beneficiarii eco-tichetelor prin surse proprii si/sau surse financiare complementare – credite bancare sau leasing. Totodata, pot aplica pentru eco-tichetul de 12.000 de lei si beneficiarii Programului Rabla care opteaza pentru achizitionarea unui autovehicul electric, obtinand astfel inca o reducere pe langa prima de casare de 6.500 de lei.

Bonusuri de 1.000 de lei

In cazul in care nu ati primit  un aviz favorabil pentru cumpararea unei masini electrice, puteti opta – tot prin Rabla – pentru achizitionarea unui automobil Euro 6 sau hibrid. In acest caz, puteti obtine, pe langa prima de casare, un eco-bonus in valoare de 500 lei pentru: achizitionarea unui autovehicul nou, incadrat in norma de poluare Euro 6, achizitionarea unui autovehicul nou, al carui motor genereaza o cantitate de emisii ce dioxid de carbon mai mica de 100g/km sau achizitionarea unui atuovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid, fara a putea fi insa cumulate mai mult de doua eco-bonusuri.  Pentru Programul Rabla mai pot aplica in acest an doar persoanele juridice si institutiile publice.

author avatar
Arpad Dobre
366 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger