AcasăNewsCum obtii extrase si copii de carte funciara online

Cum obtii extrase si copii de carte funciara online

Un ordin emis recent de Agentia Nationala de Cadastru ofera notarilor si clientilor lor posibilitatea de a obtine extrase de carte funciara online.

Clientii notariatelor pot obtine mai rapid extrasul de carte funciara

Ordinul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) nr. 1026/2012, a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 704 din 15 octombrie 2012. Conform AvocatNet, actul normativ asigura cadrul legal pentru  ANCPI de a elibera si online extrase sau copii ale cartilor funciare ori certificate de sarcini pe baza unor cereri transmise de notari prin fax, e-mail sau online. Eliberarea documentelor nu este conditionata de primirea cererilor in original. In cazul in care extrasul de carte funciara a fost transmis prin fax, e-mail sau online, originalul acestuia va fi comunicat prin posta numai la solicitarea expresa a biroului notarial.

Proceduri pentru comunicarea online

Conform noilor prevederi, ANCPI va da posibilitatea notarilor publici sa-si inregistreze online cererile pentru eliberarea documentelor de cadastru, prin intermediul unei platforme informatice numite Registrul General de Intrare.  Accesul notarilor publici la platforma se face pe baza de parola statica sau certificat digital. Responsabilitatea actiunilor realizate in sistemul informatic, a corectitudinii datelor introduse si a efectelor juridice produse de acestea, precum si asigurarea confidentialitatii elementelor de acces in sistem apartine exclusiv notarilor.

Inregistrare si solutionare

Dupa aparitia in sistem a cererii de inscriere in cartea funciara, aplicatia genereaza un numar unic de inregistrare, asigurand rangul inscrierilor. In cazul in care se ataseaza cererii de inscriere inregistrate on-line o versiune scanata in format .pdf sau .tif  a dosarului cererii, sistemul aloca termen de solutionare, iar cererea se solutioneaza de catre persoanele desemnate la nivelul birourilor teritoriale de cadastru. Incheierea si extrasul de carte funciara de informare se elibereaza numai dupa primirea dosarului original al cererii.

Carti funciare in format electronic

Implementarea accesului notarilor publici la aplicatia informatica se va face la nivelul camerelor notarilor publici, in etape, iar comunicarea documentelor pe baza de semnatura electronica sa fie disponibila cel mai tarziu la 31 ianuarie 2013. De asemenea, noile prevederi stabilesc ca, pana la data de 31 decembrie 2012, ANCPI va asigura mijloacele tehnice pentru a permite accesul permanent al notarilor publici, in mod gratuit, la consultarea cartilor funciare in format electronic.

author avatar
Arpad Dobre
6.487 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger