AcasăNewsCum isi stocheaza Rusia aurul

Cum isi stocheaza Rusia aurul

In premiera, jurnalistii au avut acces in enormele spatii de stocare aflate in subsolurile Bancii centrale a Rusiei

La ora actuala, cantitatea de aur din rezervele valutare ale Bancii centrale ruse depaseste 1800 de tone, ceea ce plaseaza Federatia Rusa pe locul al saselea mondial la acest capitol.

In premiera jurnalistii au avut acces in enormele spatii de stocare aflate in subsolurile Bancii centrale a Rusiei

Rusia a inceput sa cumpere mai mult aur in special dupa introducerea sanctiunilor occidentale, in 2014. De atunci, tara a cumparat in medie 100 de tone de aur pe an. Apoi cantitatea s-a dublat. In 2016 si in 2017, Banca centrala a cumparat peste 200 de tone anual. La inceputul lui 1914, rezervele de aur ale imperiului rus se ridicau la 1312 tone. La acea data, Rusia facea parte din primele trei tari din lume la acest capitol, alaturi de SUA si Franta. La 10 ani dupa revolutia din 1917, rezervele de aur ale URSS au cazut pana la 150 de tone din cauza primului Razboi Mondial si ale cheltuielilor noului guvern sovietic. Dupa venirea la putere a lui Iosif Stalin, rezervele de aur au crescut rapid, pentru a atinge 2800 de tone in 1941, un record istoric. In 1991, Rusia a mostenit de la URSS doar 290 de tone de aur. Practic, a trebuit sa-si reconstituie rezervele de la zero.

30 de milioane de ruble lingoul

In imensele spatii de depozitare a principalei rezerve de aur a Bancii centrale a Rusiei, lingourile sunt aranjate meticulos in containere, cate 20.

Aurul este topit in lingouri la rafinaria din Novossibirsk

Un lingou are o puritate a aurului ce variaza intre 99,95 si 99, 995. Restul este fier, platina, paladium, rhodiu, plumb, argint si nichel. La prima vedere, un lingou are dimensiuni reduse dar el cantareste 12-13 kg. 300 de tone de aur sunt produse anual in Rusia. In termeni de productie, tara nu este depasita decat de China si Australia. Principalele zacaminte se afla in Extremul Orient, in regiunea Irkutk si in Krasnoiarsk. In medie, valoarea unui lingou standard este de 30 de miliarde de ruble (438.000 de euro).

Masa unde se cantareste aurul este acoperita cu un material asemanator meselor de biliard pentru a feri metalul de cea mai mica zgarietura

O cutie cu lingouri cantareste 250 kg si valoreaza 600 milioane de ruble (8, 75 milioane de euro). Munca brigazii speciale a Bancii centrale este dificila: manipularea si transportarea lingourilor trebuie facute cu respectarea unor norme stricte.

Fiecare lingou are o serie indicator de puritate al aurului indicator de greutate marca uzinei producatoare si anul fabricatiei

Fiecare lingou trebuie sa ramana in stare ireprosabila, nefiind acceptata nici cea mai mica zgarietura a pretiosului metal.

190.000 de tone de aur in lume

Este dificila o evaluare exacta a cantitatii de aur aflata in circulatie in lume. Estimari recente arata o cantitate de 190.000 de tone de aur, din care mai mult de jumatate este detinuta de catre cetateni (in principal sub forma de bijuterii). Aproximativ 33.500 de tone de aur sunt stocate in rezervele oficiale ale bancilor nationale. Restul este utilizat de fonduri de investitii, companii, tehnica medicala, sectorul electronic si de alte domenii industriale. Potrivit World Gold Council, (noiembrie 2017), SUA detin 8133 de tone de aur, fiind pe locul intai in lume. Pe locul secund se afla Germania (3374 tone), urmata de Italia (2452 tone), Franta (2436 tone), China (1842 tone) si Rusia (1801 tone)

author avatar
Tudor Borcea
887 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger