AcasăNewsCum isi pot recupera romanii banii pierduti din cauza BNR

Cum isi pot recupera romanii banii pierduti din cauza BNR

Dincolo de contrele dure, de habarnisti, de preastiutori, audierea  lui Mugur Isarescu in Comisia economica a Senatului a lasat un gust amar romanilor, adica a celor care sunt direct afectati de deciziile luate de luminatii tarii. Pornit sa le arate tuturor cat de slab pregatiti sunt in ale finantelor, Mugur Isarescu a sfarsit prin a intari convingerea multora ca BNR intervine in calcularea cursului ROBOR. Si nu ca sa-l diminueze, ci sa-l creasca. De asemenea, guvernatorul Bancii Nationale a confirmat ca ROBOR  „este o intelegere intre banci”, intelegere interzisa de Legea concurentei. Cum pot romanii afectati de misculatiile din spatele cursului ROBOR sa-ti recupereze banii pierduti? Simplu, sa dea in judecata BNR.

Comisia economica a Senatului si-a dovedit ieri importanta, in aceste zile fiind mult peste comisia SRI, de pilda. Considerat habarnist de clica lui Isarescu, senatorul ALDE Daniel Zamfir a incercat si chiar a reusit sa faca lumina in haosul cursurilor euro si ROBOR, in conditiile in care Romania este astazi cea mai saraca tara din UE, „tara in care cetatenii platesc cele mai mari costuri la dobanzi si in care bancile au profit dublu, chiar triplu fata de UE”. Dar culmea, nu din acest motiv s-a enervat ieri Isarescu, ci din cauza faptului ca nu-i place sa fie luat la intrebari. De nimeni, niciodata.

Cu BNR la bara

In opinia lui Zamfir, Isarescu nu ar trebui sa tina lectii de economie, ci sa identifice solutii de dezvoltare a tarii, impreuna cu Parlamentul, sistemul bancar si Guvernul. Si, totusi, ce e de facut? Ce poate face romanul care de cateva luni bune are cosmaruri in privinta cresterii bolnave a ROBOR? Solutia la indemana este chemarea in judecata a BNR si a lui Mugur Isarescu pentru recuperarea prejudiciilor urmare a manevrelor pe cursul ROBOR. Este suficient ca una sau doua persoane sa faca asta, apoi sa te tii tsunami impotriva BNR.

Intelegere intre banci pentru binele… profitului

„Eu cred ca a fost o discutie extrem de binevenita, mi-a intarit convingerea ca ceea ce eu credeam ca si politica a Bancii Nationale s-a adeverit. Am aflat in cursul audierilor ca Banca Nationala intervine telefonic ca ROBOR sa fie stabilit in cotele pe care le doreste Banca Nationala, am aflat ca se gandeste, se lucreaza acum la schimbarea acestui mecanism de calcul al ROBOR, intrucat ridica semne de intrebare felul in care acest ROBOR reflecta sau nu piata. Ceea ce mi-a intarit convingerea ca Banca Nationala intervine in calcularea cursului ROBOR. Domnul guvernator a confirmat, de asemenea, ca ROBOR este o intelegere intre banci, intelegere care este interzisa de Legea concurentei”, a afirmat Zamfir dupa audierea guvernatorului BNR. Si ca serparia din spatele ROBOR sa fie si mai evidenta (serparie de care BNR nu este straina) senatorul ALDE a readus in discutie manevre mai vechi. Exista, de asemenea, informatii ca un raport al Consiliului Concurentei a fost contrafacut tocmai pentru a ascunde practicile murdare din spatele ROBOR. Zamfir a anuntat, de asemenea, ca va fi audiat si angajatul Consiliului Concurentei care a realizat un contra raport la investigatia CC din 2011. „A existat o persoana acolo, il cheama Nathaniel Cornoiu-Jitarasu, inspector de concurenta, un om onest, care, facand un contra raport la acel raport, i-a sesizat domnului presedinte Chiritoiu urmatorul lucru: «Prin prezenta, va aduc la cunostinta ca prezentul raport are incalcari repetate si grave ale legii in investigatia Consiliul Concurentei pe piata produselor si serviciilor bancare, care atrag nulitatea absoluta a pseudo raportului de investigatie din 30 iunie 2011, fiind imperios necesara respingerea acestuia din urma, precum si refacerea integrala a aceluiasi act administrativ»”.

author avatar
Andrei Coman
411 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger