AcasăNewsCum isi bate joc IML de oamenii vii

Cum isi bate joc IML de oamenii vii

Intr-o tara in care mai nimic nu merge bine, era oarecum firesc ca nesimtirea sa se ia mai ceva decat gripa aviara si sa infesteze si IML-ul Capitalei, acolo unde numai “pacientii” au ramas drepti.

Institutul Mina Minovici prea s-a obişnuit cu „mortu-i de vină“

4 august, spre pranz, o zi frumoasa ca mai toata vara trecuta. Mihai Saveanu, motociclist impatimit, dar si destul de vechi in ale motoarelor, iese de pe strada Chitila ca sa intre pe Bulevardul Bucurestii Noi. Barbatul mergea usor spre casa, nimic nu-l stresa, nimic nu-l grabea. Toate bune pana cand un taximetrist vine pe rosu si, fara sa schiteze vreun gest cum ca ar frana, il izbeste in plin pe motociclist.

Barbat, 76 de ani, gata sa omoare pe altul, de 36

Motocicleta, un BMW, ajunge ca “dauna totala” la 10 metri distanta, undeva pe langa stapanul ei. Barbatul incearca sa se ridice de jos, reuseste, apoi dupa cateva minute cade ca secerat. Lovitura luata pe interiorul coapsei stangi a fost foarte puternica., si nici soldul n-a fost iertat de impactul cu solul. SMURD-ul apare, tot un motociclist; in doua-trei minute, apoi si echipajul mare, tot SMURD, il ia la puricat pe Saveanu. Intre timp apare si politia, foarte prompt, mai prompt ca niciodata. Se constata ca taximetristul, domn la 76 de ani, trecuse intr-adevar pe rosu in timp ce batranul tot striga ca avea prioritate. Ma rog, la anii astia… Sarim peste cateva etape si va spunem ca Saveanu a stat apoi 14 zile aproape imobilizat la pat,  cu dureri uriase la sold, si mai ales pe partea interioara a coapsei stangi. Din cele 14 zile,  vreme de 10 nu s-a putut deplasa nici la toaleta fara ajutor. Creme, calmante, o vanataie uriasa, probleme mari cu tendoanele din zona inghinala.

Aventuri la IML

Credul din fire, accidentatul ajunge, atunci cand s-a putut deplasa fara probleme, la I ML, ca sa ia hartia cu zilele de ingrijire medicale ce i s-ar fi cuvenit. Asta s-a petrecut circa 25 de zile dupa grozavul accident. Vanataia ajunsese o umbra, soldul il lasase, dar tendoanele nu erau in stare prea buna. Medicul ce l-a consultat a fost interesat doar de sold, in scripte n-apare nimic despre zona inghinala si tendoane. Ca nu erau ale lui. Pentru ca nu platise nu stiu ce taxa, Saveanu revine dupa hartie cateva zile mai tarziu. Stupoare! IML zica ca a avut nevoie de 1-2 zile de ingrijiri medicale. Saveanu reia pledoaria: 14-15 zile am zacut. Raspunsul e grav: trebuia sa vii in cinci zile maximum de la accident, asa de unde sa stiu ce ai avut tu atunci…

Caterinca dreptatii medicale

Concluzia este ca poti sa zaci cat vrei, poti sa cheltui cat vrei, poti sa pierzi doua contracte, ca in cazul lui Saveanu, sau tot ca el, trebuie sa te imprumuti de bani ca sa iti aduca prietenii o paine si-un parizer, asta nu e treaba IML-ului. Mort-copt, daca n-ajungi in cinci zile, treaba ta. Esti major si vaccinat. In 2016, in Ro, nu exista nicio procedura civilizata care sa poata evalua gravitatea unui traumatism dupa, sa zicem, 10 zile de la impact.  In alte tari se analizeaza fracture vechi de mii de ani, la noi nici cu omul viu nu fac fata. Daca tot nu se mai vede, de ce sa-si bata capul IMListii cu necazul tau… Si oricum, cine sa-I reclame, caci cei mai multi clienti de-ai lor sunt deja muti ca pestele.

author avatar
Catalin Dumitrescu
666 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger