AcasăNewsCum dispar opozantii lui Xi Jinping

Cum dispar opozantii lui Xi Jinping

Partidul e in toate iar Beijing nu precupeteste nici un efort sa-l apere cu orice pret

Autoritatile de la Beijing nu se asteptau la reactia internationala negativa provocata de disparitia si strania demisie a fostului sef al Interpol, Meng Hongwei. Dispartiile fortate sunt frecvente in China si reprezinta una din armele regimului presedintelui Xi de a reduce la tacere opozitia si a arata pisica populatiei.

Partidul e in toate iar Beijing nu precupeteste nici un efort sa l apere cu orice pret

Soarta lui Meng Hongwei, despre care Beijing a spus, fara a prezenta dovezi, ca ”a primit mita si a incalcat legea”, si fara a preciza daca este dupa gratii si unde este, pare sa urmeze acelasi traseu pe care l-au avut alte personalitati chineze aflate in strainatate. Si care au facut obiectul unor subite ”disparitii”. In 2015, la cateva luni dupa privatizarea aeroportului din Toulouse (Franta) omul de afaceri Mike Poon, presedintele Casil Europe (societate creata de actionari chinezi care detine 49,99% din aeroportul din Toulouse), a disparut de pe ”radare” timp de mai multe luni. Cand a revenit in Franta, a explicat ca a fost interogat in cadrul unei anchete privind sectorul aeronautic. In acelasi an, in China, presedintele conglomeratului Fosun (proprietar al Club Mediterranee), miliardarul Guo Guangchang, s-a evaporat si el. Anul trecut, unul din cei mai mari magnati ai diasporei chineze, instalat tot in Franta si implicat in privatizarea portului Havre, a ”disparut”, tinut la secret si anchetat mai multe saptamani in China.

Interpol va fi criticat daca nu cere o ancheta publica si respectarea drepturilor acuzatului in cazul fostului director

Recent, actrita Fang Bingbing a disparut timp de trei saptamani. Suspectata de evaziune fiscala, Fang a reaparut la Beijing, prezentand scuze ”poporului” si va trebui sa plateasca 129 de milioane de dolari impozite si penalitati fiscului chinez.

Arest la domiciliu necunoscut

Toate aceste persoane au fost victimele unui dispozitiv al legii chineze. In 2013, China si-a revizuit codul de procedura penala. Un articol nou anunta infiintarea ”arestului la domiciliu intr-un anumit loc” pentru persoanele suspecte de ”infractiuni de natura sa puna in pericol securitatea statului, activitati teroriste sau cazuri grave de coruptie”. In spatele acestui suspect articol se ascunde de fapt o forma legalizata de disparitie fortata, marcata de torturi fizice si psihologice. Un dispozitiv denuntat de ani de zile de asociatiile de aparare a drepturilor omului. ”Arestul la domiciliu intr-un anumit loc” da autoritatilor puteri depline, deseori violand dreptul international, pentru a proteja ”securitatea nationala”, ceea ce corespunde cu protejarea suprematiei Partidului Comunist. Cei care au scapat din aceste inchisori au marturisit ca ”aresturile” erau mai rele decat orice alt tratament suferit anterior in alte tipuri de centre de detentie. Sub Xi Jinping, persecutia opozantilor si a aparatorilor drepturilor omului a depasit un prag nemaivazut dupa repreziunea miscarilor pro-democratie din 1989. ”Disparitiile” sunt atat de frecvente in China incat fiecare are propriul eufemism legal. Cand este vorba de uiguri, grup demografic cel mai atins de aceste rapiri fortate, sau de tibetani, ele sunt numite ”educatie politica”. Pentru elitele partidului si opozantii politici se cheama  ”shuanggui”. Adica un sistem extrajudiciar de detentie al Partidului. Revenind la Meng Hongwei, Bejing nici nu a catadicsit sa previna Interpolul de ancheta sa, nici Franta, unde se afla sediul Interpol. Comisia nationala de supervizare (principalul organ de aplicare a campaniei ”anticoruptie” lansata de Xi Jinping) , care ancheteaza cazuri ca al lui Meng, poate tine suspectii la secret timp de sase luni, fara a le preveni familiile sau a oferi acces unui avocat.

author avatar
Tudor Borcea
211 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger