AcasăNewsCum arata si ce vrea noul guvern PSD

Cum arata si ce vrea noul guvern PSD

Premierul desemnat, Mihai Tudose, participa la o conferinta de presa, dupa participarea la sedinta CExN al PSD, in care a fost validata lista noului cabinet, la Palatul Parlamentului, miercuri 28 iunie 2017. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Comitetul Executiv al PSD a validat, ieri, componenta viitorului Guvern Tudose. Desi a existat o singura abtinere – autor Nicolae Banicioiu, asa-numitii ”locotenenti ai lui Dragnea” (Nicolae Badalau, Paul Stefanescu, Codrin Stefanescu) le-au amintit colegilor de partid ca nu sunt de acord cu numirea lui Mihai Tudose si ca nu au incredere in el.

Spre surprinderea generala, Tudorel Toader a ramas ministru al Justitiei. Ba mai mult, cum social-democratii au facut alergie la ministri independenti, Toader a fost ”adoptat” politic de organizatia PSD Iasi – soarta impartasita si de ceilalti doi independenti: ministrii Sevil Shhaideh (Dezvoltare) si Ionut Misa (Finante), care vor fi si ei asumati politic de PSD Bucuresti-Ilfov, respectiv PSD Sector 2.

Neasteptata a fost si disparitia Anei Birchall din ecuatia guvernamentala, asta desi tot pesedistii spuneau ca doamna in cauza are multe relatii internationale, fapt care o ajuta sa se miste bine in peisajul departamentului Afaceri Europene. Odata impartit cascavalul viitorului Guvern, lista ministrilor a fost prezentata public de Liviu Dragnea, alaturi de care statea premierul Mihai Tudose. Un Tudose deja avertizat, in timpul CEx, ca pesedistii vor sta cu ochii pe el ca pe butelie si ca il asteapta si pe el un bilant dupa primele sase luni de guvernare. ”Nu am sentimentul ca am castigat vreun premiu. Am fost desemnat sa muncesc pentru tara. Prioritatea va fi implementarea programului de guvernare cu un control politic foarte strict”, a comentat viitorul prim-ministru, angajandu-se totodata  ca membrii Cabinetului sau ”vor raporta tot ceea ce fac, in primul rand, prin fapte si nu doar prin declaratii”.

”Tabara Dragnea” sufla in iaurtul Tudose

Ulterior sedintei CEx, pesedistii slobozi la gura au povestit cum Nicolae Badalau, Paul Stanescu si Codrin Stefanescu au refuzat sa faca parte din guvernul Tudose. Asta dupa ce Badalau criticase public, cu o seara inainte, ”lipsa de anvergura” a noului premier iar Stefanescu explica oricui coleg care vrea sa asculte ca el nu admite ”sa primeasca ordine de la cealalta tabara” – alta decat aceea adunata in jurul lui Liviu Dragnea. In plus, epigonii lui Dragnea au strambat din nas si la multe dintre numele propuse de Tudose & Comp., fapt care l-a obligat pe Dragnea sa arbitreze, in timpul CEx-ului, meciul dintre cele doua grupari.

Fifor bate din nou la usa guvernului

Desi nu a fost bun pentru Transporturi – presedintele Iohannis refuzand sa-l valideze in aceasta functie cu un an in urma, Mihai Fifor isi incearca din nou norocul, la Economie de aceasta data – portofoliu pastorit pana acum de actualul premier Mihai Tudose. Ramane de vazut daca Klaus Iohannis va considerea ca Fifor si-a dezvoltat perspectiva manageriala suficient cat sa primeasca un post de ministru.

Ponta s-a retras de la Palatul Victoria

In timp ce fostii sai colegi de partid se bateau pe functii in viitorul cabinet Tudose, Victor Ponta a demisionat din functia de secretar general al Guvernului Grindeanu. Decizia de eliberare a sa din functie a fost publicata deja, ieri la pranz, in Monitorul Oficial si, chiar daca perspectiva indica instalarea noului Guvern la Palatul Victoria pana maine seara, in locul lui Ponta a fost numit ca secretar al Guvernului Alexandru Mihai Ghigiu.

Grindeanu se duce cu motiunea in protap la CCR

Premierul demis Sorin Grindeanu vrea sesizarea CCR pe tema procedurii de vot la motiunea de cenzura. Concret, Grindeanu spune ca parlamentarii PSD-ALDE au fost verificati de trei ori pentru a fi obligsti sa voteze in conformitate cu decizia liderilor coalitiei, motiv pentru care a si cerut secretariatului general sa sesizeze CCR. ”I-am rugat pe cei de la Secretariatul General al Guvernului ca pana maine sa gaseasca o solutie ti sa faca o solicitare la CCR in numele Guvernului, prin care sa protejam dreptul fundamental al parlamentarilor de a-si proteja voturile. Votul trebuie sa fie secret. Este pentru viitor. Este bine pentru sanatatea democratiei”, a precizat Sorin Grindeanu. Decizia de a se adresa CCR vine dupa ce presa a constatat ca in urnele de vot exista doua voturi in plus fata de numarul parlamentarilor care au votat, luni, la motiunea de cenzura a PSD. n

Membrii Cabinetului Tudose

Prim-ministru – Mihai Tudose

Vice prim-ministru fara portofoliu – Marcel Ciolacu (liderul grupului PSD din Camera Deputatilor)

Vice prim-ministru si Ministrul al Dezvoltarii – Sevil Shhaideh (PSD)

Vice prim-ministru si Ministru al Mediului – Gratiela Gavrilescu (ALDE)

Ministerul Afacerilor Interne – Carmen Dan (PSD)

Ministerul Afacerilor Externe – Teodor Melescanu (ALDE)

Ministerul Apararii Nationale – Adrian Tutuianu

Ministerul Fondurilor Europene – Rovana Plumb (PSD)

Ministerul de Finante – Ionut Misa

Ministerul Justitiei – Tudorel Toader

Ministerul Agriculturii – Petre Daea

Ministerul Educatiei – Liviu Pop

Ministrul Comunicatiilor – Lucian Sova

Ministerul Muncii – Olguta Vasilescu

Ministerul Economiei – Mihai Fifor

Ministerul Energiei – Toma Petcu

Ministerul Tranporturilor – Razvan Cuc

Ministerul Sanatatii – Florian-Dorel Bodog

Ministerul Apelor si Padurilor – Doina Pana

Ministerul Cercetarii – Lucian Georgescu

Ministerul Culturii – Lucian Romascanu

Ministerul Tineretului si Sportului – Marius Dunca

Ministerul Turismului – Mircea Dobre

Ministrul pentru Mediul de Afaceri – Ilan Laufer

Ministrul pentru Dialog Social – Gabriel Petrea

Ministerul Romanilor de pretutindeni – Andreea Pastarnac

Ministerul pentru relatia cu Parlamentul – Viorel Ilie

Ministerul pentru Afaceri Europene – Victor Negrescu

author avatar
Simona Badulescu
181 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger