AcasăNewsCum a sabotat Berceanu Constitutia lui Basescu

Cum a sabotat Berceanu Constitutia lui Basescu

Radu Berceanu a ramas in tabara Blaga si dupa Congres

Revizuirea Constitutiei a luat startul gresit la Senat, unde absenta lui Radu Berceanu de la Biroul permanent a permis Opozitiei sa puna proiectul la dospit.

Radu Berceanu a ramas in tabara Blaga si dupa Congres

Absenta lui Berceanu a dat peste cap planul PDL-ului, care se si vedea cu rapoartele celor doua Comisii juridice parlamentare finalizate pana in toamna. Cum insa majoritatea atarna, la Senat, intr-un singur vot, democratii nu au putut impune sesizarea pe fond a juristilor acestei Camere, ci au fost nevoiti sa accepte amanarea luarii unei decizii pana la viitoarea sesiune parlamentara. Asa se face ca proiectul de revizuire a Constitutiei va bate pasul pe loc cel putin doua luni, cat dureaza vacanta parlamentara.

Ceea ce inseamna si ca excesul de zel al deputatilor, care s-au inhamat deja la dezbaterea noilor prevederi constitutionale in Comisia lor, devine complet inutil. Cum inutil va ramane si daca revizuirea ar fi adoptata cu totul de Camera (caz improbabil cata vreme este nevoie de votul a doua treimi din numarul total de deputati), din moment ce o noua Constitutie trebuie adoptata in paralel si de Senat. Nu cu un singur vot in plus, ci tot cu doua treimi din numarul total de senatori, situatie care transforma modificarea Constitutiei intr-o misiune imposibila pentru PDL.

Tabara Blaga inca exista. Si voteaza cand si cum vrea

Cu atatea bariere legale ridicate in mod natural in calea proiectului promovat de Traian Basescu, piedica pusa de Berceanu are sens doar daca este privita in „contextul PDL”. Context framantat in continuare de adversitatea gruparilor Boc-Blaga. Oameni cu experienta in frecusurile interne de partid, marii invinsi ai ultimului Congres nu se inghesuie sa iasa public sau sa alimenteze bursa de zvonuri politice. In schimb, amintesc din cand in cand adversarilor ca exista si voteaza – sau nu, dupa caz. Mai ales la Senat, unde majoritatea PDL-ului este doar o gluma proasta si este nevoie nu numai de o mobilizare exemplara (Puterea are doar un vot in plus fata de Opozitie), dar si de bunavointa lui Vasile Blaga si a oamenilor sai.

Oameni care, calcati pe nervi de „ofensiva si pretentiile” colegilor trecuti sub scutul lui Boc, se inmultesc de la o luna la alta. In ceea ce-l priveste pe Berceanu, cauza care l-a impiedicat sa ajunga la sedinta in care se discuta soarta proiectului de modificare a Constitutiei poate avea vechi radacini istorice. Adica sa fie contemporana cu descalecatul lui Traian Basescu in fruntea PD-ului, partid unde Berceanu era deja „boier” si nu admitea sa i se ordone si sa i se bage pumnul in gura, asa cum obisnuieste sa conduca tot ce prinde actualul sef al statului.

author avatar
Adelina Ionicel
621 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger