AcasăNewsCum a pierdut Putin Interpolul

Cum a pierdut Putin Interpolul

Lovitura de teatru la Dubai, unde sud-coreeanul Kim Jong-yang a fost ales la sefia organizatiei internationale de cooperare politieneasca, in conditiile in care candidatul Rusiei, generalul Alexandr Prokoptchouk era dat ca sigur castigator al postului. Moscova a denuntat ”puternice presiuni” asupra acestui scrutin.

Kim Jong-yang, a carei candidatura a fost ”ferm” sustinuta de SUA si mai multe tari occidentale era presedintele interimar al Interpolului, dupa ”demisia” subita a fostului director Meng Hongwei, acuzat de coruptie in China si care a disparut misterios in octombrie in timpul unei calatorii in tara sa. Candidatura lui Prokoptchouk a stirnit proteste din partea mai multor tari si amenintari din partea Ucrainei si Lituaniei ca vor parasit Interpol. Desi functia de presedinte este mai mult onorifica decat operationala (adevaratul conducator fiind secretarul general, Jurgen Stock), candidatura generalului rus de 56 de ani a fost criticata de reprezentanti ai mai multor tari membre Interpol, care se temeau ca organizatia internationala ar putea sa devina un instrument in mana Kremlinului.

Kim Jong yang omul sustinut de occidentali a stricat socotelile Kremlinului

”Pacat, candidatul nostru a pierdut. Dar, daca privim maniera impartiala a declaratiilor unor tari inaintea votului, apare evident ca au existat puternice presiuni”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov. ”Incurajam toate natiunile si organizatiile care fac parte din Interpol si respecta statul de drept sa aleaga un sef integru. Credem ca acesta va fi cazul lui Kim”, a declarat marti, in ajunul votului, secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo. ”Evenimente recente arata ca guvernul rus abuza de procedurile Interpol pentru a hartui opozantii sai politici”, a declarat tot marti purtatorul de cuvant al Consiliului national de securitate al SUA, Garrett Marquis. ”O veste excelenta pentru statul de drept” in lume, a salutat seful diplomatiei britanice, Jeremy Hunt, alegerea lui Kim. Noul presedinte al Interpol a estimat, dupa alegerea sa in functie (mandat de doi ani) , ca ”lumea se confrunta astazi cu schimbari fara precedent care reprezinta enorme provocari pentru securitatea si siguranta publice”. Prokoptchouk a obtinut in 2003 gradul de general de politie si a inceput sa lucreze cu Interpol in 2006, ca responsabil adjunct al biroului Interpol din Rusia. Poliglot, generalul a fost insarcinat si cu cooperarea cu Europol (agentia europeana de politie criminala), apoi numit in comitetul executiv al Interpol, in 2014, inainte de a fi ales vicepresedinte al Interpol, in 2016.

author avatar
Tudor Borcea
272 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger