AcasăNewsCum a facut Academia Infractorilor Romani milioane de euro in toata Europa

Cum a facut Academia Infractorilor Romani milioane de euro in toata Europa

Pe langa anchetele “bomba” cu care socheaza opinia publica zi de zi DNA, iata ca si DIICOT se poate lauda cu “tunul” anului. Pentru ca destructurarea unei grupari de genul Academiei Infractorilor Romani, care a dat spargeri in magazine de lux din toata Europa de milioane de euro, reprezinta una dintre cele mai mari si mai scumpe anchete ale DIICOT. Supergruparea de infractori era pregatita dupa reguli militare, fiecare membru avand un dosar care continea de la numele rudelor pana la probe ADN.

Adrian Marin Botez, zis "Tata", liderul Academiei Infractorilor Romani

Hotii de bijuterii scumpe erau atat de bine antrenati incat un atac al acestora nu dura mai mult de 60 de secunde. Fiecare spargere era bine pusa la punct, iar membrii gruparii se ghidau dupa un cod impus de liderul retelei, Marin Adrian Botez, zis “Tata”.

Una dintre cele mai scumpe anchete

Gruparea era compusa din peste 100 de executanti, toti recrutati din judetul Neamt, care erau instruiti, antrenati, controlati si coordonati pentru a patrunde in forta in magazine de lux, de bijuterii si ceasuri. „Fiecare atac asupra acestor magazine dura 60 de secunde, fiecare participant avea un rol bine stabilit, se actiona dupa metoda celebrei grupari sarbe <<Pantera Roz>>. Prejudiciul total creat in acest dosar se cifreaza in jurul sumei de 10.000.000 de euro”, a spus Giorgiana Hosu, procurorul sef adjunct al DIICOT. In urma perchezitiilor s-au gasit foarte multe bijuterii si ceasuri scumpe, iar procurorii au dispus sechestre asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile si autoturisme, printre care si un Rolls Royce mov. Procurorul sef adjunct a mai spus ca ancheta a costat circa 300.000 de euro, fiind printre cele mai scumpe anchete.

Dosare cu amprente si probe ADN

Inainte de a fi acceptati in banda, oamenii lui Botez trebuiau sa semneze un regulament, care continea obligatii si sanctiuni, si sa completeze un formular in care mentionau date legate de familie si situatia medicala. Cei acceptati erau antrenati in imobile inchiriate special in acest scop, cu geamuri acoperite cu folii negre. Aici, erau adusi cu saci negri pe cap, erau amprentati, li se intocmeau dosare personale si li se luau probe ADN. In aceste dosare erau mentionate numele membrilor familiei si datele personale ale membrilor familiei, ale prietenilor, ale rudelor, ale prietenelor.  Imobilele unde se desfasurau antrenamentele au fost inchiriate in Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, iar programul de pregatire dura 90 de zile. Toate activitatile gruparii se desfasurau in interiorul casei, unde erau amenajate sali de antrenament ce contineau aparate de forta. Alimentatia si obiectele necesare intretinerii persoanelor care aderau la aceasta grupare infractionala erau asigurate de iubitele si concubinele liderului gruparii.

Pregatiti dupa reguli militare

Gruparea condusa de “Tata” Botez actiona dupa un cod scris, denumit Regulamentul Academiei Infractorilor Romani. „Era un cod cu cinci capitole distincte referitoare la pregatirea psihica, la pregatirea fizica, teoretica, practica si de ancheta prin care trebuia sa treaca fiecare membru al aceste grupari. Academia Infractorilor Romani figura in cod ca fiind intregistrata la Interpol, la Europol si la DIICOT. Exista un comandant suprem, un contabil, ofiteri activi de o anumita varsta si ofiteri in rezerva, de peste 50 de ani, existau avocati pentru membrii gruparii”, a declarat Hosu.

Modul de operare

Potrivit oamenilor legii, spargerile se faceau dupa un program stabilit in detaliu. Astfel, doi membri ai bandei, imbracati cu haine scumpe, uneori chiar si in costume Armani, intrau in magazinul care urma sa fie spart. „In tarile in care actionau, de pe teritoriul UE, erau punctate magazinele de lux, masurile de protectie a acestor magazine, erau stabilite posibilitatile de atac, traseele de fuga, niciodata nu se foloseau pentru fuga autoturisme, locul unde puteau fi ingropate temporar bunurile sustrase, tabara infractionala fiind stabilita intotdeauna la periferia acestor orase”, mai sustin procurorii. Hotii nu se foloseau nici de telefoane mobile sau alte echipamente sofisticate, resursa umana foarte disciplinata fiind elementul cheie care a dus la succesul acestei grupari timp de circa doi ani. Ca si mod de operare, in magazinul vizat intrau initial doua persoane, imbracate elegant, care se aratau interesate de achizitionarea unui ceas. Acestea ii imobilizau pe bodyguarzi, in timp ce un al doilea rand al gruparii intra cu topoare si baroase si spargeau vitrinele, urmati de cei care luau bijuteriile si le puneau intr-un rucsac plasat frontal, totul, in mai putin de 60 de secunde. La o astfel de spargere se crea un prejudiciu de circa 500.000 euro.

Cel capturat avea obligatia de a comunica greselile

Atunci cand unul dintre membrii gruparii era capturat, acesta comunica intotdeauna cu liderul prin scrisori adresate familiei sale, in care era folosit un limbaj codificat, prin care comandantul suprem era atentionat cu privire la greselile comise care au dus la capturarea sa, la eventualele greseli ale colegilor de echipa si la participantii ramasi in libertate pe teritoriul statului unde a avut loc spargerea. Potrivit procurorilor, gruparea functiona dupa Legea Omerta — „Nu vad, nu aud, nu vorbesc” — si s-a descoperit o vorba care umbla printre membrii gruparii „Daca te ia Garda, te mai intorci acasa, dar daca te ia preotul, nu te mai intorci niciodata”.

 

author avatar
Andrei Coman
1.939 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger