AcasăNewsCum a distrus deputatul Iorgus singura padure de pe litoral

Cum a distrus deputatul Iorgus singura padure de pe litoral

Deputatul Zanfir Iorgus si-a cladit un adevarat imperiu de cand a intrat in politica

„National” prezinta detalii incredibile despre „Afacerea Comorova” – sau cum a ajuns deputatul PDL Zanfir Iorgus sa puna mana pe terenurile din unica padure de pe litoralul romanesc, in perioada in care era primar al Mangaliei.

Deputatul Zanfir Iorgus si-a cladit un adevarat imperiu de cand a intrat in politica

Parlamentarul Zanfir Iorgus n-a stat cu mainile in san in cei 12 ani in care a fost primar al municipiului Mangalia.

Ajutat de mai multi consilieri locali, el a instrainat catre apropiati peste 120 de hectare din padurea Comorova. Adica un sfert din singura padure de pe litoralul romanesc.

Padurea Comorova este singura padure de pe litoral

Deputatul PDL a declarat in repetate randuri ca „familia Iorgus n-a avut si nici n-o sa aiba teren in padurea Comorova”. Si totusi, documentele il contrazic.Extrasele de carte funciara eliberate de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta demonstreaza ca Zanfir Iorgus si sotia lui, Mariana Iorgus, detin in zona mai multe loturi, in suprafata totala de 8.303 mp.

Terenurile din padure au fost scoase la mezat pe site-urile de specialitate

La acestea se adauga si o parcela de 19.191 mp, pe care o detin tatal si mama lui Zanfir, Marin si Marita (parcela 288/5/4/2/2 din Neptun, dobandita prin titlu de cumparare, cf. act 5000/2007). In total, 27.494 mp.

Manevrele lui Iorgus

In anul 1996, datorita pozitiei de forta a primarului fost taranist Iorgus, padurea nu a fost inclusa in fondul silvic national, iar doi ani mai tarziu a fost data in administrarea Consiliului Local Mangalia, cu titlul de „parc municipal”.

Cu sprijinul consilierilor locali, Iorgusi a adoptat hotararea locala nr. 321, privind defrisarea a 11 hectare de padure

In anul 2003, Iorgus a obtinut avizul de la Agentia de Protectie a Mediului Constanta pentru Planul Urbanistic Zonal denumit pompos „Extinderea si diversificarea ofertei turistice si de agrement–statiuni Mangalia Nord”. Un an mai tarziu, primarul Iorgus a retrocedat parcele imense de padure, iar in 2005 a scos la licitatie publica mai multe loturi de cate 39.000 de metri patrati, pentru construirea unor cluburi private. La finele aceluiasi an, cu cinci zile inainte de Craciun, Iorgus a promovat, cu sprijinul marii majoritati a consilierilor locali, hotararea locala nr. 321, privind defrisarea a 11 hectare de padure, pentru amenajarea unor drumuri de acces. Acesta avea sa fie doar primul pas in procesul de inlocuire a copacilor cu… vile si cluburi.

Avere uriasa cladita pe „leafa de bugetar”

Tot in Padurea Comorova, familia Iorgus are o ferma (fosta Ferma 4 a SC Fruviileg, pe care acesta a pus stapanire in perioada in care era primar). Prin firma Stepolis, la care sotia lui este asociat, Iorgus a devenit peste noapte cel mai mare producator de struguri de masa din Mangalia. Oare din salariul de bugetar? Tot din acelasi salariu, Iorgus si-a luat zeci de terenuri si mai multe case. Desi in declaratia lui de avere sunt trecute doar patru terenuri si trei case, adevarul este cu totul altul. Potrivit unor documente intrate in posesia „National”, Iorgus a reusit sa-si cumpere in perioada 1997-2007, sase case, 26 de terenuri, mai multe spatii comerciale si trei hoteluri: Mimoza, Nalba si Complex Callatis. Toate acestea doar pe numele lui, al sotiei, si pe firma. Alte zeci de terenuri au ajuns in proprietatea apropiatilor sai: Mihai Constantinescu, Andrei Daniel, Marita Maria, Marin Iorgus, Remus Octavian Becheru si Liliana Daniela Becheru.

Ce-a fost si ce-a ajuns

Padurea Comorova a fost plantata in anul 1890, prin eforturile Academiei Romane si cu sustinerea Casei Regale, in vederea realizarii unei perdele de protectie care sa atenueze fenomenul desertificarii. La inceputul secolului XX, padurea se intindea de la Costinesti pana la Mangalia. In anul 1971, o buna parte din terenul aferent padurii a trecut in administrarea Trustului Carpati (fosta gospodarie a Partidului Comunist Roman), care a defrisat jumatate din ea, pentru a construi vilele de protocol ale lui Nicolae Ceausescu si statiunile din nordul Mangaliei: Neptun – Olimp, Venus, Jupiter si Saturn. Cealalta jumatate urma sa aiba aceeasi soarta, dar, in ultimul moment, Ceausescu a decis sa faca acolo un domeniu de vanatoare.

ANI l-a dat pe mana procurorilor

In 2009, Iorgus a fost cercetat de Agentia Nationala de Integritate si acuzat de fals in declaratii, pentru ca, in cei 12 ani in care a fost edil al municipiului Mangalia, nu si-a facut publice toate veniturile. Mai mult, inspectorii ANI au descoperit ca depozitele bancare ale lui Iorgus „diferita de cele reale, diferentele reprezentand valori semnificative”. ANI a sesizat pe 15 iunie 2009 Parchetul de pe langa Judecatoria Mangalia, insa intrucat Iorgus era deputat, procurorii si-au declinat competenta catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

N-a facut nimic pentru mangalioti

Cu toate ca a fost ales deputat in circumscriptia electorala nr. 14 Constanta, cand a ajuns la Bucuresti, fostul primar al Mangaliei n-a mai dat doi bani pe cei care l-au votat. In timp ce mangaliotii se asteptau ca reprezentantul lor in Parlament sa miste macar un deget pentru orasul din care a plecat, Iorgus se ocupa de legi care n-au fost adoptate niciodata. Iorgus s-a aratat preocupat de legi pentru statutul alesilor locali, de Zona Metropolitana Bucuresti si de legea privind instituirea zilei limbii romane. Propuneri legislative care fie au fost respinse definitiv, fie au fost retrase chiar de catre Iorgus. Astfel, de cand este deputat, Iorgus a avut timp doar pentru a-si face campanie electorala si pentru a-si regla conturile cu fostul primar, Claudiu Tusac. Din pozitia de parlamentar, Iorgus s-a certat ca la usa cortului cu Tusac si s-au acuzat reciproc de fapte grave, cu iz penal. Cei care au avut de pierdut de pe urma acestor scandaluri au fost chiar cei care ii votasera pe cei doi. Adica locuitorii din Mangalia. Acestia au avut parte doar de un circ gratuit, in timp ce apa calda le era oprita si scoteau bani din buzunare pentru reabilitarea scolilor, intrucat alesii lor aveau de rezolvat alte probleme. Cele personale.

Dosar tinut la sertar de Parchetul General

Fostul primar al municipiului Mangalia a fost anchetat de ANI in 2009, cand institutia amintita l-a acuzat pe Iorgus de fals in declaratii. Pe 15 iunie 2009, ANI a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Mangalia, insa dupa doua saptamani, procurorii din Mangalia au declinat competenta catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PIICJ). Nici pana astazi, Parchetul General n-a reusit sa se lamureasca daca Iorgus a mintit sau nu in declaratiile de avere. „Dosarul se afla in lucru la procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind in faza actelor premergatoare”, a declarat zilele trecute, pentru „National”, procuror Ramona Bulcu, purtator de cuvant al PICCJ.

Proprietati care nu apar in declaratia de avere

Parlamentarul Zanfir Iorgus, sotia acestuia si firma controlata de parlamentar au achizitionat  in cativa ani sase case, 26 de terenuri, mai multe spatii comerciale si trei hoteluri: Mimoza, Nalba si Complex Callatis. In declaratia de avere a deputatului nu apar insa toate acestea, motiv pentru care acesta ar putea intra din nou in atentia Agentiei Nationale de Integritate (ANI), pentru a explica de ce isi ascunde agoniseala.

author avatar
Dan Bratu
2.389 afisari

2 COMENTARII

  1. In Vechiul regim COMUNIST Romania avea un singur dictator si SOCIETATEA se numea DICTATURA. De 22 de ani avem mii de dictatori in aceasta situatie societatea cum se poate numi?!?Cumva DEMOCRATIE?!? UE ce zice?!?

  2. Bai nene,ce a facut IORGUS asta in MANGALIA,te doare capul!….si uite ca nu a patit nimic,ca-i de la PDL-ul lui BASESCU!…cum se poate asa ceva ?….in 12 ani de zile sa-ti bati joc de o asemenea PADURE,la care tu, nu ai miscat un deget!…eu ca cetatean ,consider ca de la primari ni se trage nivelul asta scazut de trai!….toti ,dar toti din tara trebuiesc verificati si se vor afla lucruri ingrozitoare,nu alta!…toti sant corupti mai mult sau mai putin!…..daca ei ar fi condus ,pentru binele cetateanului,altfel arata tara acum!….uita-ti-va la un primar ca LIVIU NEGOITA,tot de la PDL ce avere colosala si-a tras…il ia cineva la intrebari?…nimeni ca justitia este in mana lui BASESCU!….si cate si mai cate!….un pensionar ,care se „stinge” pe zi ce trece in urma traiului creat si impus de politica PDL-ului!…..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger