AcasăNewsCum a ajuns romanul Ghenie starul licitatiilor internationale de arta

Cum a ajuns romanul Ghenie starul licitatiilor internationale de arta

La 39 de ani, Adrian Ghenie este pe lista scurta a celor mai mari case de licitatii din lume, iar lucrarile sale sunt achizitionate si expuse de cele mai mari si cunoscute muzee din intreaga lume. Dar cum a ajuns el starul de azi?

Luna trecuta, pictura „Nickeolodeon” s-a vandut cu noua milioane de dolari la o licitatie din Londra. Adica de patru ori mai mult decat pretul estimat si la o distanta uriasa fata de pretul cu care se vand picturile sale in privat, respectiv circa 650.000 de dolari. Cu doar cateva luni inainte, la o alta licitatie in Londra, pictura din 2014 „Floarea soarelui in 1937” s-a vandut cu 4,5 milioane de dolari, de cinci ori mai mult decat estimarea.

Locul si momentul potrivit

Specialistii spun ca talentul ce nu poate fi negat al pictorului roman nu este de ajuns pentru un astfel de succes fulminant, si ca mai multi factori au contribuit la ceea ce expertii de arta considera ca este prilejul perfect pentru ca picturile semnate de Ghenie sa se vanda la licitatie cu preturi foarte mari. Este vorba despre o cerere mare pentru pictura, numarul limitat de picturi realizate de Ghenie (artistul picteaza intre 10 si 15 tablouri pe an), penuria de capodopere scoase la vanzare, un pret de pornire accesibil si o piata formata din cumparatori asiatici bogati si nerabdatori sa isi cheltuie bani pe lucrari de arta. Cert este ca, pentru picturile sale exista o lista de asteptare „care se intinde pe cinci continente”, asa cum a declarat presedintele Galeriei Pace, Marc Glimcher, care il reprezinta pe Adrian Ghenie la New York.

author avatar
Catalin Dumitrescu
569 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger